Dalibor Urukalovic/PIXSELL

TRANSPARENCY INTERNATIONAL: Pravosuđe je dužno osigurati stvarnu borbu protiv korupcije

Transparency International Hrvatska (TIH) u petak je, u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media, poručio kako je pravosuđe dužno poštenim i pravičnim postupcima osigurati stvarnu borbu protiv korupcije te učiniti sve kako se ona ne bi kompromitirala

Ta odluka  Vrhovnog suda, navode u priopćenju, pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije. Prvo, proceduralne pogreške u sudskom postupku ukazuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja.
Takvim postupkom, ističu, ugrožavaju se ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret.
Također,  dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi, angažiraju resursi, te se umanjuje  efekt koji bi imala  učinkovita i pravovremena presuda donesena u razumnom roku.
Jamčevina u tako velikim iznosima (12,4 milijuna kuna) je, po ocjeni TIH-a, nepravedna i socijalno diskriminirajuća, jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti.
Dugotrajnim sudskim postupkom stvara se dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda, poručuju iz TIH-a.

Komentiraj