TRANSPARENCY INTERNATIONAL ‘Način provjere referendumskih potpisa nije vjerodostojan’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/

Iz Transparency International Hrvatska (TIH) reagirali su na izjavu Ministarstva uprave da je Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) počela provjeru potpisa skupljenih za raspisivanje državnog referenduma za promjenu izbornog sustava, poručivši da “način na koji tijela javne vlasti provjeravaju vjerodostojnost biračkih potpisa predstavlja “ozbiljnu opasnost za demokratske procese i povjerenje građana u političke institucije”, javlja N1.

“Kontrola će biti obavljena od strane već ranije kompromitirane, uhljebničke tvrtke APIS, koja će stvoriti paralelnu bazu osobnih podataka birača. Njihov rad će nadgledati posebno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova. U ovom procesu građanima Hrvatske nitko ne jamči nepristranost postupka”, ističe TIH pitajući se tko štiti interes birača, tko je, kako i na koji način imao nadzor nad predanim kutijama s prikupljenim potpisima, gdje su se one nalazile u proteklih devedeset dana dok su tijela zakonodavne i izvršne vlasti donosila odluke, zaključke i imenovanja?

“Insitucije koje kotroliraju ovaj proces nisu nepristrana tijela jer referendumska pitanja uključuju njihovu promjenu, a posebno način izbora i kadroviranje na političke pozicije kroz izborni sustav. Ovakvim postupkom u kojem se odugovlači i potpuno isključuje zainteresirana javnost i civilno društvo direktno se krši izborno obećanje koje je sadašnji premijer Plenković dao kada je pozvao sve odgovorne aktere da zajedno rade na izgradnji pravednijeg društva kako bi se poboljšali demokratski procesi“, tvrdi Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

KUŠČEVIĆ ‘Sumnje u nepristranost države su neopravdane’

Komentiraj