Pixabay

TRANSPARENCY INTERNATIONAL HRVATSKA Sport je izložen velikim koruptivnim rizicima

Najnovije  istraživanje Transparency Internationala “Globalni izvještaj o korupciji u sportu” obuhvatilo je niz  međunarodnih korupcijskih afera i to ne samo u nogometu već i u atletici i tenisu.

U istraživanju je sudjelovalo 25.000 navijača u 28 država svijeta i ono je pokazalo da 69 posto navijača nema povjerenje u Međunarodnu nogometnu organizaciju (FIFA), ali 50 posto njih smatra da joj treba dati priliku za povratak ugleda koji se može dogoditi samo kroz transparentan postupak skorošnjeg izbora novog rukovodstva FIFA-e i temeljite promjene koje se moraju hitno dogoditi.

“Hrvatski navijači, ali i građani imaju pravo biti dio ne samo hrvatskog nogometa već i svih ostalih sportova. Bez poštenja i integriteta nema stvarnih promjena u hrvatskom sportu. Sportaši, navijači, sponzori, sportski djelatnici, sportske institucije, tijela javne vlasti,  mediji i građani moraju poticati ove društvene vrijednosti kako bi sport bio važan dio našeg identiteta”, stoji u priopćenju Transparency International Hrvatska, čija predsjednica Davorka Budimir podsjeća da je Hrvatski olimpijski odbor još u travnju 2015. godine obećao otvoriti besplatnu antikorupcijsku liniju kako bi se prijavile i otkrile manipulacije i korupcija, ali da to obećanje do danas nije ispunjeno.

“U procesu stvaranja pozitivnih društvenih vrijednosti sport je važno područje koje okupira mnoge generacije. Sportski akteri dužni su učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre. Rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo”, ističe se u priopćenju Transparency International Hrvatska.

Komentiraj