TRANSKRIPTI: Kako je Petek prijetnjama Šternu iz Pastora namještao natječaje i eliminirao konkurenciju

DONOSIMO SADRŽAJ INKRIMINIRAJUĆIH RAZGOVORA u kojima Krešo Petek pritišće Danijela Šterna iz Pastor Inženjeringa da unaprijed eliminira konkurenciju i osigura mu privilegirani položaj uoči natječaja JANAF-a vrijednog skoro 20 milijuna kuna. Sadržaj transkripata pokazuje na temelju kojih okolnosti USKOK namjerava dokazati kako je funkcionirala Petekova korupcijska hobotnica

Ako drugima daš ponudu, ostat ćeš bez glave! To je prvoosumnjičeni u aferi JANAF Krešo Petek poručio Danijelu Šternu, članu uprave i zakonskom zastupniku tvrtke Pastor Inženjering, koji je trebao osigurati da za jedan višemilijunski posao u JANAF-u, gdje je trebalo ugraditi i opremu Pastora, njihovu ponudu dobije samo Petekova tvrtka Elektrocentar Petek.

Taj dio transkripata tajno snimljenih telefonskih razgovora između Peteka i Šterna, koji je Nacional dobio na uvid, ponajbolje otkriva kako je funkcionirala interesna hobotnica koja se, kako sumnja USKOK, korupcijom stavila u privilegirani položaj kada su bili u pitanju lukrativni poslovi koji su se morali odraditi u sklopu investicijskog ciklusa JANAF-a.

Razgovori između Peteka i Šterna zapravo vrlo uvjerljivo ocrtavaju model dogovorne ekonomije, čija je polazišna osnova korupcija i gdje se poslovi i ugovori dijele u jednom odabranom krugu poslovne zajednice, i to tako da se unaprijed eliminira bilo tko sa strane tko nije u talu s tim privilegiranim krugom.

A u središtu takve vrste diskusije nalazi se tvrtka koja se u javnosti još uvijek povezuje s Domagojem Miloševićem, istaknutim član HDZ-a i čovjekom koji se posljednjih tjedana na izborima koji slijede idućeg proljeća nastoji nametnuti kao kandidat te stranke za zagrebačkog gradonačelnika. Milošević je, međutim, još prije nekoliko godina prodao udjele u toj tvrtki koja se još ranije razdvojila na dva dijela: Pastor Inženjering d.d. i Pastor – tvornica vatrogasnih aparata d.d. Pastor Inženjering, koji se spominje u ovoj aferi, u vlasništvu je Daniela Šterna.

Saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević bio je vlasnik tvrtke Pastor i kad je ušao u politiku 2011., na mjesto potpredsjednika vlade za investicije, ali je tvrtku tada prenio na odvjetnika, a danas više s njom nema formalne veze. PHOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Razgovori Kreše Peteka i Daniela Šterna, čiji su transkripti dijelom sažeti u Rješenju o provođenju istrage, bude ozbiljnu sumnju da su i među različitim tvrtkama koje su se prijavljivale na natječaje koje je raspisivao JANAF postojala nepisana pravila. Među ostalim, da se jedna drugoj ne miješaju u posao. Osim toga, iz njih se može naslućivati da se točno znalo kome je koji posao namijenjen, ali i kako se u određenim situacijama, kad se to nije moglo točno znati, manipuliralo u korist samo jednog ponuditelja.

Te razgovore USKOK zasad nije tretirao kao kazneno djelo, ali ih koristi u prilog svojim sumnjama da je Petek, kada su poslovni odnosi njegove tvrtke i JANAF-a u pitanju, bio u vidljivo privilegiranoj situaciji do koje je došao korupcijom.

Transkripti koje je Nacional dobio na uvid značajni su i zato što bacaju svjetlo na dosad nepoznato funkcioniranje tvrtke Pastor inženjering. Jer bez opreme Pastora ni jedan se drugi ponuditelj nije mogao javiti na sporni natječaj JANAF-a, iako su dvije tvrtke željele konkurirati i bile zainteresirane, pa je tvrtka Kreše Peteka bila jedini ponuditelj i pobijedila na natječaju vrijednom 19,99 milijuna kuna.

Petek je, naime, pikirao JANAF-ov posao “Modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – I faza”, koji je u njegovim snimljenim razgovorima spominjan pod šifrom “gašenje”.

Međutim, USKOK sumnja da je on sve pripremne radnje vezane uz taj natječaj odradio prije no što je natječaj uopće bio raspisan i napravio sve kako bi ostale ponuđače izbacio iz igre. A presudnu ulogu u tome je odigrao Daniel Štern iz Pastor Inženjeringa koji je pristao na njegove uvjete.

USKOK smatra da je Petek sve detalje natječaja unaprijed dogovorio s Vladom Zorićem, direktorom Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u, trećeosumnjičenom u ovoj aferi, što je uključivalo čak i dogovor s projektantom. Obojici je, smatra USKOK, Petek za nagradu obećao putovanje u Abu Dhabi ili Dubai.

 

 

Milošević je samo rekao da on nikakvih vlasničkih ni drugih relacija s Pastorom više nema jer je tvrtku prodao prije nekoliko godina, osim što ima još neka potraživanja i osim što tamo rade ljudi koje poznaje

 

Ključno je za fazu projektiranja to što je projektant trebao isprojektirati ventile kakvi najviše odgovaraju tvrtki koju zastupa petoosumnjičeni Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis projekt d.o.o., koji se u transkriptima spominje i kao “Vatro”. On u jednom trenutku govori Peteku kako je izvjesni Javor “stavio sve moje ventile unutra”. Kako je to u praksi izgledalo, najbolje ilustrira razgovor između Peteka i Vatroslava Sablića od 15. travnja, koji je ovako tekao:

Petek: “Ovaj tjedan moram riješiti gašenje.”

Sablić: “Je li to izlazi uskoro?”

Petek: “Zadnje čitanje je sutra kod mene i to bi trebalo ići.”

USKOK smatra da je “gašenje” kratica za navedeni projekt te da se “zadnje čitanje” odnosilo na čitanje natječajne dokumentacije kod Peteka prije no što je natječaj uopće pušten u opticaj.

No paralelno s time, kako tvrdi USKOK, Petek je vodio pregovore s predstavnicima raznih dobavljača koji su mu trebali ponuditi materijal ili podizvoditi neke radove. Među ostalim i s Danijelom Šternom iz Pastor Inženjeringa d.d.

Naime, oprema tvrtke Pastor činila je skoro 50 posto navedenog projekta i bez te opreme nijedan ponuđač nije mogao kompletirati opremu. Petek je zato htio osigurati da Pastor svoju ponudu ispostavi samo njemu, a ne i drugim zainteresiranim tvrtkama.

No on je ponudu Pastora tražio i prije no što je natječaj objavljen jer je, naravno, već znao sve detalje natječajne dokumentacije.

Dragan Kovačević, bivši predsjednik uprave JANAF-a, sastao se s Krešom Petekom 18. svibnja u kavani Lisinski u Zagrebu i rekao mu neka se pobrine da se u natječaj ne uguraju neki neplanirani igrači sa strane. PHOTO: Josip Regovic/PIXSELL

 

Petek je 24. travnja nazvao Danijela Šterna iz tvrtke Pastor Inženjering i rekao mu: “Bok, Danijel, niste mi poslali ponudu, hitno mi je, danas mi je zadnji dan, jebem mu mater, rekel sam ti da to složite.”

Na to mu je Štern odgovorio: “Koja? Poslali smo ponudu za održavanje, a ovo drugo nemrem poslat u dva dana, nema šanse…” Petek mu potom objašnjava: “Sve je isto kao za Virje, jebote”, a Štern kaže: “Nije, velika je razlika, ovo je za morsku vodu, ima puno pizdarija kaj prije nije bilo, nemrem to napravit ovak prek noći nikak.”

Da je i Štern mogao biti svjestan toga da je riječ o poslu koji je Petek već unaprijed dogovorio, sugerira i sljedeća Petekova konstatacija: “Jebiga, gle, oni to hoće van pustiti, ja ne mogu ako ti ne očituješ, ja imam problem, kužiš. Ak izađe van bez dobre procjene, jebiga.”

Na to mu i Štern zapravo kaže da je i on bio s nekim, po svemu sudeći iz JANAF-a: “Bil sam ja u međuvremenu tam s nekim, ne bu to, nisam ja svatil da to mora bit sad, oni imaju neku svoju procjenu, ne.”

Potom ponovno objašnjava Peteku da mu nije jednostavno složiti tako tešku ponudu u tako kratkom vremenu i da ga je strah procjena, a Petek mu na to uzvraća:

“Danijel, pa nisi od jučer jebote, pa daj nemoj zajebavat.”

No da bi mogao kompletirati ponudu, Peteku je trebala i ponuda tvrtke Siemens. On je tamo imao osobu od koje je tražio ponudu za dio materijala kako bi mogao budžetirati ponudu, no netko je taj njegov zahtjev očito proslijedio izvjesnom šefu Juri. Naime, kad ga je osoba iz Siemensa pitala “A jel to nešto za JANAF?”, Petek joj je odgovorio: “Da, JANAF, i odmah je otišlo tamo gdje ne treba, kužiš, jebiga… a ja moram složiti budžet, danas mi je bio zadnji dan… Daj složi cijene, ali neka ostane među nama, ja njega tak uključim kad ga bum trebal, licence i to… ja ću njega uključiti, ne bježim ja od toga, ali nemrem mu dati paket.”

Nakon toga, 24. travnja, nastavili su se razgovori Peteka sa Šternom iz Pastor Inženjeringa. Štern je Peteku ponovno objašnjavao da ima problema u izradi ponude jer se ponuda, između ostalog, odnosi i na ventile koji će se koristiti u morskoj vodi, a Petek mu je rekao:

“Mi znamo puno više stvari o tome, kako ćemo to izvesti… i kakve ventile metnuti, imamo naputak čije ventile, sve imamo, kužiš.”

Riječ je, naime, o tome da je nabavu ventila Petek već dogovorio sa Sablićem, ali je ponuda Pastor Inženjeringa morala uključivati i ventile koji su očito služili samo da se zadovolji forma. Četiri dana nakon razgovora sa Šternom, odnosno 28. travnja, Petek je nazvao Zorića iz JANAF-a i obavijestio ga da je zaprimio ponudu od Pastor Inženjeringa na iznos od pet milijuna kuna, na što mu je Zorić rekao “Kaj te briga koliko je on dao” i nakon toga se dogovaraju kako će natječaj pustiti van.

Nekoliko dana kasnije Petek opet zove Danijela Šterna i govori mu da je ponuda preskupa te kaže: “Jebemu, morali bumo to malo skorigirati, posložiti, ali nisam te još zval samo zato kaj još imam pregovore, ako uspijem ja dići to sve skupa, ako ne uspijem, sutra ću te iza sastanka zvati, ti ćeš morati korigirati i dobro.”

Štern mu objašnjava da su “tamo stavljene skupe stvari”, ali da on “ne zna kako je projektirano”, a Petek mu odgovara: “Tvoji ventili su dva milijuna i nekaj, s druge strane mi ovaj nudi za 800 jebote, pa to je razlika puta tri. Ali ja ne želim tebi rušiti cijenu, ja želim s tobom biti partner.” Potom mu daje do znanja: “Ja imam dogovor tam da ja ventile rješavam, kužiš.”

 

‘Siemens ćemo staviti pod kontrolu’, rekao je Krešo Petek na sastanku s Draganom Kovačevićem 18. svibnja u kavani Lisinski, a on je njemu poručio: ‘Izborite se da ne ulijeću neki bezveze’

 

Kao što je već rečeno, Petek je oko ventila imao dogovor s Vatroslavom Sablićem.

Zato je sljedećeg dana nazvao Šterna i rekao mu: “Moji dečki će tebi sad kreirati cijene po kojima bi trebao biti bez ventila. To je ono da smo nule po njihovom budžetu, kužiš, pa buš videl… pogledaj. Ventile sam maknuo, ventile ja kupim i tebi dam, isti je kurac, drugo pakovanje. Jer tu imamo nekih zahtjeva od strane investitora, ako me razumiješ.”

Ako je točno to što Petek govori, to bi značilo da je on u dogovor sa Sablićem ušao po nalogu investitora, odnosno nekoga iz JANAF-a. Štern mu na to kaže: “Ok, ja sam gledao jučer s dečkima, ona cifra kaj si mi rekao, sam treba paziti, tam su ventili od Exona, ti su skupi.” Na što mu Petek odgovara: “Dobro, ja imam ponudu tu takvu, kužiš, nema tu priče.” Štern potom kaže: “A čuj, ja svugdje isporučujem cijeli sustav, isporučujem i ventile.”

Petek mu potom “crta”: “To ti je cijeli… znači, kupiš ih od mene, ja ću ti ih prodati. U stvari, ja ću ti dostaviti, ako me razumiješ. Znači, ti ćeš ugraditi cijeli sustav opet. Ja tebi dajem ventile, dajem ti na njih garanciju.”

Štern shvaća da nema izbora pa odgovara: “Svatio sam svatio, ajde da vidimo. Nek pošalju dečki.”

U međuvremenu, Peteku je iskrsnuo problem koji nije očekivao. Naime, Vatroslav Sablić mu je 14. svibnja javio da se “i prijatelj Jure okolo raspituje za gašenje, samo da budeš oprezan”. “Prijatelj Jure” bio je direktor jedne operativne jedinice u tvrtki Siemens, koji je očito saznao da se Petek priprema sam uzeti projekt “gašenja”.

Petek na to objašnjava Sabliću: “Da, da, zove me Vlado sad. A Jure ko Jure. Obećal je nazvat Damir (Vrbanc) da mu veli da je seronja jer mi nije rezervoare dal, a ja sam njemu dal motore.”

Sablić na to povlađuje: “Da, da, dal si mu vibracije i sve.”

A Petek nastavlja: “Složil sam mu to, a sad ove godine ne budu išle vibracije i dobro. Nagodinu bumo složili direktno s ovim, kurac.”

Sablić potom konstatira: “Zaobiđeš ga i gotovo.”

Zbog činjenice da je Peteku za ovaj natječaj bio potreban i dio opreme Siemensa, on kasnije objašnjava Sabliću: “On bi tu neki paket, ali nema tu paketa. Kaj da ja njemu dam sad da mi isporuči materijal i da mi digne 20 posto. Pa nisam baš mutav, a u drugom će možda bit njegov dio priče.”

Sablić na to kaže da mu “treba objasnit malo da smanji doživljaje”.

Nakon toga Petek se 18. svibnja u 11 sati našao i s predsjednikom Uprave JANAF-a Draganom Kovačevićem u Kavani Lisinski u Zagrebu. Tijekom razgovora Petek je, između ostalog, rekao: “Siemens ćemo staviti pod kontrolu.”

On s Kovačevićem detaljno prolazi projekt po projekt, na temelju čega USKOK zaključuje da se dogovaraju tko će dobiti koji posao. Kovačević mu u jednom dijelu kaže: “Tu se sad izborite da prođe sve kako treba, da ne ulijeću neki bez veze.” Petek na to odgovara: “Ma ne bu, mi bumo svoje odradili, samo ti počni svoje čim prije.”

Po mišljenju USKOK-a, taj dio njihova razgovora nedvojbeno se odnosi upravo na projekt “gašenje”.

A kako je Petek osigurao da mu “ne ulijeću neki bez veze”? On je, prema onome što se vidi iz transkripata, bio uznemiren čim mu je Vlado Zorić prenio kako je dobio informaciju da se tvrtka OIP sprema prijaviti na natječaj sa Siemensom.

Petek, međutim, kaže da “oni ne mogu ništa”, misleći na OIP i Siemens, jer “nema ove naše nulte”. “Nulta” je tvrtka Nulta dimenzija koju je Petek uz pomoć projektanta ugradio u projekt kako bi i na taj način osigurao da nitko drugi ne može proći.

No Zorić svejedno konstatira: “Jedino mi je nevjerojatno, kužiš, takav bezobrazluk.”

Petek na to kaže: “Ako bude to Jure napravio, imamo mi lijek za njega, dobit će na drugom po pički, ne bu više nikad.”

Kad mu je Zorić rekao da se OIP za srijedu najavio za pregled natječajne dokumentacije, Petek je dodao: “Budem ja Hrvoja nazval, isto mu budem rekel, gle, pa nemoj jebat, nitko ne remeti tvoj mir, nemoj ni ti ničiji.”

Zorić se s njim složio i rekao:

“Točno tak, al ja ću gore reć ovome da zna.”

Petek dodaje: “Da, da, da se guraju. Pa rekel mi je sad da je Hrvoje petljaroš.”

Kasnije Petek ponovno razgovara sa Zorićem koji mu kaže:

“Prijatelju, samo da ti kažem da sam ja s ovim razgovarao i da sam mu reko i reko je da će s njim razgovarat kaj se to ga tiče, da kaj kurac on hoće. Kaj mu nije dost, veli. Tak da mislim da je to sve ok, ne brini…. Nisam htio njemu govoriti, ali htio sam mu reći da meni, da sam u tvojoj poziciji, nogom u guzicu bi im dao.”

Petek je na to uzvratio:

“Da, meni je već dva projekta tak. Ma to ti Hrvoje na kraju odigra, kužiš. Meni su ga metnuli na nadstrešnici u ovom kurcu u Sisku i metnuli su mi ga dolje na Omišlju na skladištu. Kužiš, moral sam im dati, jebote, najbolje meso je otišlo njima.”

Zorić mu je na to rekao kako se nada da će biti sve u redu, odnosno da zna da će biti sve OK, ali “čisto ovak, ono, to mi ide na kurac, znaš”.

Petek mu je odgovorio: “Moramo to držati pod kontrolom Vladek, jedino ti i ja pazimo na to da slučajno ne zgliha kaj.”

Zorić ga smiruje i kaže: “Ne brini, ne brini, bit će sve OK.”

No za to da bi sve stvarno bilo OK, na kraju se pobrinuo sam Petek. Naime, pregled natječajne dokumentacije za projekt “gašenje” održan je 20. svibnja, a prijavili su se Pastor, OIP i Siemens. Kako tvrdi USKOK, unatoč očitom interesu drugih zainteresiranih trgovačkih društava, Petek nije bio zabrinut, što jasno pokazuje njegov razgovor od 21. svibnja s Danijelom Šternom iz Pastor Inženjeringa.

 

Prema onome što je uskok rekonstruirao iz dokumenata u JANAF-u, ponuda Elektrocentra Petek na iznos 19,99 milijuna kuna bila je jedina na natječaju i s obzirom na to, ta ponuda je i odabrana

 

Štern obavještava Peteka:

“Samo kratko da ti javim, dobro, vjerojatno znaš tko je bio.”

Petek odgovara: “Sve znam.”

Štern nastavlja: “Dobro, odmah su mi ovi iz OIP-a poslali upit.”

Na to mu Petek rezolutno odgovara: “Nejde OIP.”

Štern se počeo izvlačiti riječima: “Ja njih ne volim nikak i ne bi…”

No Petek ga prekida i još jednom rezolutno ponavlja:

“Nejdu oni, nemoj slat niš, Siemensu isto ne šalješ ništa i gotovo. Ma nemre nitko zadovoljiti bez ove tam, Nulte dimenzije, tko god misli. Tak da se ne sekiraj. Sam pogledaj one tam stvari kaj smo se razgovarali.”

Štern replicira: “To je druga stvar. Sad kad smo vidjeli konkretno projekt, ima stvari koje se mogu izbaciti, umanjiti, sad dečki rade na novoj ponudi.”

Na kraju razgovora Štern ponovno pita Peteka: “Znači, sve odjebem?”

Petek mu na to kaže: “Tako je, pa normalno, nećeš ni slučajno, to bi te koštalo glave.”

Kako zaključuje USKOK, potom su se obojica nasmijali, nakon čega je Daniel Štern komentirao: “Dobro, OK, da nešto ne zajebem.”

Takav njihov dogovor ispod stola u kojem su drugi ponuđači eliminirani samim time što nisu dobili ključnu ponudu Pastora, bez koje nisu mogli kompletirati natječajnu dokumentaciju, rezultirao je time da je nakon okončanja roka za podnošenje ponuda zaposlenik Elektrocentra Petek Ratomir Šuvak, koji je očito bio na otvaranju ponuda, 29. svibnja nazvao Peteka i obavijestio ga: “Jedini smo bili, tak da znate.”

Prema onome što je USKOK dalje rekonstruirao iz dokumenata u JANAF-u, ponuda Elektrocentra Petek na iznos 19,99 milijuna kuna uistinu je bila jedina i s obzirom na to, upravo je ta ponuda i odabrana. Odluku o odabiru donijeli su direktor Sektora sigurnosti i zaštite Vlado Zorić i direktorica Sektora komercijalnih poslova Sanja Pleše. Ugovor o izvođenju radova modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – I faza, ukupne vrijednosti 19.998.539,19 kuna, formalno su potpisali Dragan Kovačević i Miroslav Petek kao odgovorne osobe JANAF-a i Elektrocentra Petek.

Budući da je ključan za dobivanje tog posla bio Pastor, to otvara pitanje i kako se Pastor Inženjering ponašao u drugim poslovima koje je sklapao s JANAF-om i koliko je takvih poslova uopće bilo. Na Nacionalov upit koliko su od 2015. do danas sklopili ugovora s Pastorom, iz JANAF-a nisu precizno odgovorili, već samo načelno:

“Vezano uz vaš upit ističemo kako su na web stranici Društva na linku https://janaf.hr/nadmetanja/javna-nadmetanja-janaf objavljena sva javna nadmetanja, sklopljeni ugovori te su navedeni predmeti ugovora.

U navedenom razdoblju JANAF d.d. imao je izravne sklopljene poslovne ugovore s tvrtkom Pastor, kao i suradnju u sklopu zajednice izvoditelja.”

Uvažavajući činjenicu da je Pastor (jedini) hrvatski proizvođač vatrogasne opreme s tradicijom dugom gotovo sto godina, pristanak na takav model poslovnog ponašanja kakav je opisan u razgovorima Peteka i Šterna, vodi jedino potkopavanju njihova desetljećima građenog renomea.

 

‘Meni su ga metnuli na nadstrešnici u ovom kurcu u Sisku i metnuli su mi ga dolje na Omišlju na skladištu. Kužiš, moral sam im dati, jebote, najbolje meso je otišlo njima’, žalio se Petek jer veliki poslovi idu drugima

 

Takve relacije s Pastor Inženjeringom i takav način dogovora u kojem se svjesno iz igre izbacilo druge ponuditelje, otvara i pitanje jesu li se takvi dogovori odvijali pod nekom vrstom političkog pokroviteljstva i je li i što je o svemu znao Domagoj Milošević, saborski zastupnik HDZ-a i bivši vlasnik Pastora za kojeg je proteklih dana otkriveno da je također bio među posjetiteljima ‘kluba’ Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici u Zagrebu.

To je pitanje posebno osjetljivo ako se zna da je Domagoj Ivan Milošević počeo konkurirati kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Iako mu vrh stranke na čelu s premijerom i predsjednikom HDZ-a nije odviše sklon, ako ne nađu neko drugo rješenje, a nakon što je otpala ideja da kandidat bude ministar zdravstva Vili Beroš, nije posve isključeno da će upravo Milošević ostati u igri, posebno ako je točno ono što tvrde visoki izvori iz HDZ-a, da je i on sam za to vidno zainteresiran i da za sebe već neko vrijeme intenzivno lobira.

Domagoj Ivan Milošević smatra se pripadnikom tehnomenadžerske struje HDZ-a, a u ideološkom smislu uvijek je bio liberalnih stavova i nije se priklanjao desničarskoj retorici. Nakon političkog pada bivšeg šefa stranke Tomislava Karamarka i odlaska Milijana Brkića s pozicije glavnog tajnika HDZ-a, Milošević je kratko preuzeo funkciju glavnog tajnika stranke, a iz tog perioda HDZ-ovci ga opisuju kao iznimno korektnog.

Inače, Domagoj Milošević u politiku je ušao 2011. na velika vrata, kao potpredsjednik za investicije u vladi Jadranke Kosor, a Poslovni dnevnik tada je, prema objavljenim podacima iz njegove imovinske kartice, izračunao da je “težak” čak 30 milijuna kuna, odnosno da toliko vrijedi njegovih 13 stanova, 13 garaža i 60 posto dionica Pastor grupe vrijednih 1,2 milijuna kuna koje je prenio na odvjetnicu Kseniju Čerinu-Milošević, ali i udjeli u drugim tvrtkama.

Milošević je u kratkom razgovoru za Nacional samo rekao da on nikakvih vlasničkih ni drugih relacija s Pastorom više nema jer je tvrtku prodao prije nekoliko godina, osim što od njih ima još neka potraživanja i osim što tamo, kako je rekao, rade ljudi koje poznaje jer je neke od njih on zaposlio. Rekao je i da Dragana Kovačevića poznaje 15-ak godina, a da je u njegovom klubu bio na proslavi rođendana jedne kolegice.


Kako su ‘gazdine tvrtke’ dobile posao rekonstrukcije tankvana na Terminalu Omišalj

U jednom dijelu transkripata Petek u razgovoru s Damirom Vrbancom, direktorom Sektora transporta nafte u JANAF-u koji mu je prethodno donio plan investicija za narednu godinu, komentira određene poslove. Iz dokumentacije USKOK-a proizlazi da je Petek 9. siječnja nazvao Vrbanca jer je bio zainteresiran za jedan posao pa ga je pitao: “Pitam te samo jednu stvar, tankvane u Omišlju, to nije bil tvoj projekt?” Vrbanc nije bio siguran pa je pitao “Koje tankvane?”, na što mu je Petek pojasnio: “Izgradnja tankvane na terminalu Omišalj.” Vrbanc ga je ispravio: “Rekonstrukcija tankvane. Građevina. Čisto.” Petek ga potom dalje ispituje:

“Vele da je to odskočilo od procjena, ono užas.” Vrbanc je to potvrdio, a na Petekove pitanje tko je to ponudio, odgovorio: “Ne znam tko je, opet neki gazdini.”

Petek na to kaže: “Aha, to, ja sam mislil da je neko ovak nekontrolirano.”

Vrbanc se na to nasmijao i rekao: “Ne, sve je pod kontrolom.”

Petek ponavlja: “Čul sam da je nekontrolirano, pa rekoh, ono…”

Vrbanc mu odgovara: “Malo su se zaigrali, jebiga. Ali budu popeglali.”

Krešo Petek bio je zainteresiran i za posao rekonstrukcije tankvana na terminalu Omišalj, ali je on već bio ‘predodređen’. PHOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

 

U daljnjem tijeku razgovora Petek je ustvrdio da mora najprije naučiti što je tankvana, na što mu Vrbanc odgovara da je to “beton oko rezervoara, čisti beton”.

Nacional je Upravi JANAF-a, kojoj je nakon smjene Dragana Kovačevića na čelu Stjepan Adanić iz HDZ-a, postavio pitanje tko je dobio navedene poslove rekonstrukcije tankvane. Koordinatorica korporativnih komunikacija u JANAF-u Michaela Julijana Vranješ odgovorila je:

“Javna nadmetanja za Izvođenje građevinskih radova na sanaciji AB površine tankvane spremnika i uređenju odvodnje zaštitnih građevina na Terminalu Omišalj bila su objavljena u 2019. godini za dva spremnika te su ugovori sklopljeni s tvrtkama P.G.P. d.o.o. za spremnik A-1502 i MAR d.o.o. za spremnik A-1506. Predmetni ugovori su realizirani, odnosno završeni su radovi.”

Jesu li to “oni gazdini”, pitanje je kojim će se USKOK možda baviti, a možda za takve “sitnice” i neće biti vremena.

Osim toga, u transkriptima se decidirano spominju imena još nekih tvrtki, a iz snimljenih razgovora jasno proizlazi da je riječ o tvrtkama koje su također namještale natječaje. Između ostalih, spominje se tvrtka Inel montaža.


Nakon cjelonoćnog tulumarenja u Petekovu restoranu, direktor sigurnosti JANAF-a kaže: ‘Jesi me videl, jebate, ovo kaj je od mene ostalo. Ne znam kad sam se tak napil’

Komunikacija Peteka s direktorom Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u Vladom Zorićem, kao i ona s Damirom Vrbancom, direktorom Sektora transporta nafte, vrlo je precizno potkrijepljena, s eksplicitnim detaljima o tome kako su dogovarali razne tehničke aspekte natječaja. Iz dokumentacije se vidi da su Petek i Zorić razvili toliko prisan odnos da nakon nekog vremena jedan drugog oslovljavaju s “prijatelju”, a precizno je opisano i koliko su se puta i gdje sastajali.

Jednom je to bilo u Petekovu restoranu Garfield u Ivanić Gradu, gdje se Zorić toliko napio da je mrtav-pijan ostao spavati u njegovu hotelu, a Petek ga je vidio kako oko pola osam ujutro odlazi s parkirališta. Kako je to izgledalo, ilustrira njihov razgovor “dan poslije”. Naime, nakon što su se Petek, Zorić i Šipuš, još jedan zaposlenik JANAF-a, našli u Petekovu restoranu u Ivanić Gradu, USKOK je sljedećeg jutra, 7. svibnja, zabilježio Zorićev poziv Peteku. Petek u tom razgovoru Zoriću kaže:

“Videl sam te kroz prozor, dobro jutro.”

Zorić na to kaže: “Jesi me videl jebate, ovo kaj je od mene ostalo.”

Petek ga na to pita: “Valjda si se dobro odmoril, dobar ti je hotel, krevet je dobar, sve u redu?”

Zorić počinje mucati: “Ja sam znaš, ja sam… znaš kaj, ne znam kad sam se tak napio, ja ti se moram zahvaliti na svemu i ispričati na neugodnosti, šta da ti kažem.”

Petek ga, međutim, smiruje: “Kojoj neugodnosti, kaj je tebi, bilo je sve super.”

Krešo Petek ugostio je Vladu Zorića, direktora sektora sigurnosti i zaštite JANAF-a u svom restoranu, a on se toliko napio da je morao spavati u hotelu. PHOTO: Nacional

 

No detalje te “dogodovštine” Petek ponovno prepričava u razgovoru sa svojim zaposlenikom Ratomirom Šuvakom. Petek je nazvao Šuvaka koji ga je pitao: “Jeste se čuli, jel Vlado OK?”

Petek mu je na to odgovorio: “Videl sam ga kroz prozor. On ti se digel negdje oko pol osam, ja sam ga nazvao, navodno je žena njegova bila sinoć tu, u pičku materinu, direktno po njega.”

Šuvak pita: “Kaj je i ona ostala onda?”, a Petek mu objašnjava:

“Nije, sam je zašel van, mrtav, mrtav je bil na krevetu su ga našli.”

Šuvak na to komentira: “Ajoj da, pretjeral je. Mislim da on ne može to podnest, ali za Šipuša sam se iznenadil, ja sam mislil da bu se i on zrušil na njega.”

Petek mu odgovara “Kurac, dobar je Šipuš”, na što je Šuvak konstatirao da se Šipuš “još i doma otpelal”.

Na kraju razgovora Petek zaključno kaže o Zoriću: “Bilo mu je lijepo, on nas voli. On nas voli, to ti je to i on bu za nas sve učinio.”

Komentiraj