Transformacija centra kvarta najpoželjnijeg za život u Zagrebu

Projektom za idejno rješenje prostora središta GČ Trešnjevke-sjever predviđeni su uređenje velikih zelenih javnih površina, izgradnja tržnice sa staklenim krovom i tri nova stambena nebodera

Idejni projekt Studija FM arhitektura nedavno je izabran za najbolji na javnom natječaju za urbanističko-arhitektonsko idejno rješenje prostora središta Trešnjevke sjever. Natječaj je provelo Društvo arhitekata Zagreba nakon što ga je raspisao Grad Zagreb. Predmet natječaja bio je idejno rješenje za prostor na kojem se danas nalazi trešnjevačka tržnica, park Zvonimira Milčeca i bivša Nama koji predstavljaju jezgru gradske četvrti Trešnjevka sjever.

Kako navode u projektu iz Studija FM arhitektura, idejno rješenje za njihov pobjednički projekt proizlazi iz želje da urbana preobrazba potakne razvoj tog dijela grada, ali i šire.

“Prometno rješenje čini okosnicu urbanističkog rješenja i temelji se na denivelaciji pješačkog prometa u smjeru sjever-jug. Protočnost cestovnog prometa povećava se uvođenjem rotora oko Parka Z. Milčeca i spaja se s tramvajskom prugom između Vukovarske i Ozaljske. Promet u mirovanju se rješava primarno podzemnom javnom garažom. Idejno rješenje nastoji da svi javni prostori čine jednu skladnu cjelinu. Unutar obuhvata su tri elementa koja čine jasnu cjelinu: sjeverne zelene površine, tržnica i južni javni park. Ozelenjavanje infrastrukturne površine na sjeveru obuhvata, parka Milčec, novog Trešnjevačkog trga te njihovim deniveliranjem i međusobnim povezivanjem dobili smo nedjeljivu zelenu cjelinu. Na tu zelenu cjelinu nastavlja se tržnica sa svojim u potpunosti zelenim krovom i pomno projektiranim segmentima koji su dodatno ozelenjeni i iskorišteni za razvoj kružnog gospodarstva”, pišu arhitekti u projektu .

Ideja im je da se na tržnicu pješačkom linijom nastavlja javni park u južnom dijelu obuhvata koji svojim prelijevanjem u okolne prostore i svojim različitim sadržajima ima cilj privući veliki broj korisnika. Na taj način, podizanjem kvalitete javnog prostora, smatraju arhitekti, utječe se na kvalitetu okolnih javnih i privatnih prostora.

“Tržnica je nositelj identiteta mjesta i ima posebno mjesto u projektu. Novu tržnicu smještamo na lokaciju na kojoj se oduvijek nalazila. Potenciramo njezino značenje za ovaj dio grada i dajemo joj kvalitetniji i suvremeniji prostor te poboljšavamo uvjete rada i kupovine. Na tržnici su zamišljeni stupovi koji će nositi dinamičnu i prozračnu drvenu konstrukciju i prozračni krov”, objašnjavaju arhitekti za Zagreb News.

Smatraju kako je Trešnjevka zagrebački kvart s ogromnim potencijalom koja je veličinom i gustoćom naseljenosti druga po redu u Zagrebu, odmah nakon četvrti Donji grad. Ističu i kako je prema istraživanjima to ujedno i najpoželjniji kvart za život u Zagrebu.

“Vraćanjem onoga što je izgubljeno u vidu zelenila, prometne protočnosti i prometa u mirovanju, uvođenjem novih sadržaja te pravilnim oblikovanjem javnih površina doprinosi se kvaliteti života ne samo stanovnika Trešnjevke, već svih korisnika ovog prostora te budućih posjetitelja koje će privući sinergija arhitekture i okoliša”, smatraju arhitekti.

Projektom su predviđena i neka do sada inovativna, visoko energetski učinkovita rješenja. Tako je predviđen sustav prikupljanja oborinskih voda koji se sastoji od sustava kanala koji odvode kišnicu prema spremnicima u kojima se ona nakuplja. Tako bi, smatraju arhitekti, dodatno potaknuli svijesti svakog pojedinca o važnosti korištenja kišnice kao značajne financijske uštede i ekološki prihvatljivog rješenja.

“Tehnika prikupljanja je jednostavna, a oborinske vode moguće je višestruko koristiti. Kišnica se može koristiti za pranje rublja, zalijevanje vrtova i spiranje sanitarnih čvorova. A uređaji bijele tehnike će duže funkcionirati jer će koristiti meku vodu”, tvrde arhitekti.

Projekt predviđa rušenje stare Name i izgradnju tri nova stambena nebodera koja su zamišljena uz zapadni rub tržnice kao svojevrsni hommage onima smještenima u blizini, na Ozaljskoj ulici.

 

Komentiraj