Tramišak o dostupnih 500 milijuna eura iz EU-a za očuvanje radnih mjesta

Hrvatska će iz EU fondova imati na raspolaganju 500 milijuna eura  za borbu protiv koronavirusa, a kome su ta sredstva namijenjena rekla je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.

“Sredstva su dostupna iz programa Sure, namijenjenog za spašavanje gospodarstva od korona krize”, rekla je ministrica Tramišak u razgovoru za RTL Direkt.

“Ovih 500 milijuna očekujemo da pristignu u proračun vjerojatno do kraja sljedeće godine. Ovo je za očuvanje radnih mjesta, mjere koje je Vlada već pokrenula”, kazala je Tramišak i dodala:

“Koristimo sve izvore financiranja”

“RH je zatražila milijardu eura za pomoć proračunu da bi mogla nastaviti mjere spašavanja radnih mjesta. To je trenutno novac iz proračuna, dio sredstava ćemo koristiti iz sredstava europskih fondova. Koristimo sve izvore financiranja”, istaknula je.

O sredstvima za sanaciju posljedica potresa u Zagreba

“89 milijuna eura je u kolovozu uplaćeno u državni proračun, 643 milijuna eura je ukupan iznos. U prosincu očekujemo ostatak sredstava. Ovaj prvi iznos je za hitne sanacije na javnoj infrastrukturi. Ovdje su sredstva i za osiguranje privremenog smještaja”, kaže ministrica.

O fondu za obnovu grada Vukovara 

“Planira se svake godine, ove godine je oko 74 milijuna kuna dostupno. Sve ovisi o aktivnostima i samog grada Vukovara. Ima i poduzetničkih projekata. Ove godine smo povećali ta sredstva za gospodarstvo. Gotovo 8 milijuna kuna će biti još za to”, jasno će.

Potom je prokomentirala i iznos od 6 milijardi eura dostupnih Hrvatskoj u sljedećih sedam godina. Za njih treba projekte…

“Još 12, 7 milijardi eura. Već u kolovozu smo započeli s inicijativom prikupljanja projekata, prikupili smo 16 tisuća projekata. Nisu vjetrooelektrane, radi se o energetskim obnovama, širokoj lepezi projekata”, jasno će.

O iskorištenosti sredstava 

“36 posto je novi podatak, isplaćen iznos sredstava. Svakodnevno se radi na poboljšanju tih postotaka. Cilj nam je na sto posto doći”, rekla je na kraju Nataša Tramišak.

 

 

 

 

Komentiraj