Tramišak: “Moramo ubrzati realizaciju projekata, ukupno treba iskoristiti još 20 milijardi eura”

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u utorak je govorila o revitalizaciji Banovine i o željezničkoj infrastrukturi.

Nataša Tramišak je rekla kako je u tijeku izgradnja višestambenih zgrada na Banovini. “One koje su prve započele s izgradnjom trebale bi biti useljive kroz nekoliko mjeseci. Uz sredstva za hitnu sanaciju iz Fonda solidarnosti, mi smo se izborili za prenamjenu sredstava iz fondova Europske unije kako bismo 830 milijuna kuna za gotovo 1000 obiteljskih kuća i stanova. Ministarstvo regionalnog razvoja je prenamjenom osiguralo taj novac”, izjavila je.

Ministrica Tramišak smatra kako stanovnicima Banovine koji su bez svojih kuća treba brzo rješenje i da ne žele dočekati još jednu zimu u kontejnerima i neadekvatnom smještaju. Naglasila je kako model stambenog zbrinjavanja postoji već dugo. “Obitelji koji nemaju vlastitu kuću, imaju se priliku javiti i država im osigurava kuću”, pojasnila je za N1.

Rekla je i kako je taj model prilika da se na demografski depopulirana područja vrate mlade obitelji. “Kad govorimo o novim sredstvima iz fondova EU, govorimo o korištenju sredstva do 2030. također imamo planiranu aktivnost stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima”, pojasnila je.

Revitalizacija Banovine mora teći brže i efikasnije. “Stavili smo na raspolaganje i novac za pomoć malim i srednjim poduzetnicima u Petrinji. Dio programa revitalizacije bila je i izgradnja autoceste”, rekla je.

Nije zadovoljna realizacijom projekata u željeznici

Osvrnula se i na željezničku infrastrukturu te je izjavila kako je taj dio u posebnom fokusu Ministarstva. Nije zadovoljna s realizacijom projekata u željeznici. “Sredstva iz razdoblja 2014.-2020. su još uvijek u tijeku. Hrvatske željeznice odnosno HŽ infrastruktura koja je korisnik sredstava zasigurno treba proći proces restrukturiranja i stvaranja boljih kapaciteta. Željeznica je jedan od najefikasnijih i jeftiniji oblik prijevoza. Hrvatska ima tu mogućnost pojeftiniti ne samo putnički prijevoz, već i prijevoz roba. Preduvjet za to je modernizirana željeznička infrastruktura, ali i nabavka novih vlakova. Desetljeće pred nama je prilika da ispravimo velike nedostatke u željeznicama”, objasnila je ministrica Tramišak.

Nije željela odgovoriti na pitanje o tome tko je kriv za sporu provedbu projekata u HŽ infrastrukturi, već je samo odgovorila da se to treba pitati upravo HŽ infrastrukturu. “Ono što mi vidimo je spora dinamika realizacije projekata. Razdoblje korištenja sredstava se približava kraju. Ako želimo sva sredstva iskoristiti, moramo ubrzati realizaciju projekata. Ovdje govorimo o projektima u cijeloj državi. Ukupno se treba iskoristiti još 20 milijardi eura, a oko milijardu eura otpada na HŽ infrastrukturu”, naglasila je.

Ministrica je za kraj rekla da smo trenutno na gotovo 76 posto iskorištenosti fondova Europske unije te je pozvala sve da aktivno pristupe realizaciji svih projekata.

Komentiraj