Tramezzani: “Želim da momčad stekne samopouzdanje i da vjeruju u ono što radimo”

Na Poljudu je predstavljen novi trener Hajduka Paolo Tramenzzani koji je s Bilima sklopio suradnju do ljeta 2022. godine s mogućnosti produžetka suradnje. Debi na klupi Majstora s mora 50-godišnji stručnjak će imati već u petak kada u sklopu 17. kola HT Prve lige Hajduk gostuje na Šubićevcu kod Šibenika.

Tramenzzani je prve trenerske korake napravio u reprezentaciji Albanije gdje je punih pet godina bio pomoćnik Giovanniju de Biasiju. Potom je samostalno vodio Lugano, Sion, APOEL i Livorno te ponovno Sion čiju klupu je napustio u ljeto prošle godine. Najbolji dojam je ostavio u Luganu s kojim se plasirao u Europsku ligu zbog čega je proglašen trenerom godine u Švicarskoj te APOEL-u kojeg je vodio do naslova prvaka Cipra što mu je donijelo priznanje za najboljeg stratega tamošnje prve lige.

U njegovom stručnom stožeru prvi pomoćnik će biti Attila Malffati koji je istu ulogu prethodno obnašao u Žilini i Spartak Moskvi, a radio je i u omladinskoj školi Juventusa. Surađivat će i s kondicijskim trenerom Valerijem Zuddasom koji je iza sebe ima rad u Pafosu, Honvedu, UTA Aradu, Spartak Tskhinvali, Kolkhet Potiju, Reggini, Lupa Romi i Laziju. Od bivšeg stožera ostaju dva kondicijska trenera Toni Modrić i Šime Veršić, pomoćni trener Toni Golem i trener vratara Hrvoje Sunara, a Joško Španjić se s Borom Primorcem seli u Akademiju.

Na početku konferencije za medije riječ je dobio prvi čovjek Hajduka Lukša Jakobušić koji je rekao: “Prije svega dozvolite da se zahvalim gospodinu Primorcu na ovih dva i pol mjeseca što je stao za klub. Hvala mu na svemu što je napravio, bez ijedne sekunde da se žalio na nešto. Dao je jedan veliki svoj obol. Sam je rekao da se na duži rok ne vidi na ovom mjestu i da je njegovo prirodno mjesto Akademija. Mislim da smo dovođenjem Mister Tramezzanija zaokružili kadrovsku križaljku koja je malo potrajala. Ne želimo se samo pripremati za sljedeću sezonu. Imamo još 22 utakmice. Imamo i kup. I to je nešto čemu se ne treba samo nadati, nego treba i puno raditi. Hajduk se treba boriti za trofeje i to je ono što želimo u sljedećoj godini. Trener je upravo onakav kakvog smo ga i tražili. Karakteran, pošten, pobjednik i sve kvalitete koje sam zamišljao, on ih je objedinio. S obzirom na kadrovske križaljke samo bih napomenuo da je odlukom Nadzornog odbora Ivan Matana postao član uprave zadužen za poslovni segment. Brinut će o financijama, infrastrukturi, kampu, strategiji i poslovnom izvješćivanju.”

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je pak izjavio: “Kako sam rekao na prvoj konferenciji imali smo zadatak pronaći trenera što je prije moguće. Na internoj listi uvrstili smo deset dobrih trenera za koje smo vjerovali da mogu biti dobri za Hajduk. Potom smo kopali dublje o njima, što su napravili u prošlosti, kako rade, selektirali smo puno informacija od igrača koje su trenirali, od predsjednika u njihovim bivšim klubovima… U tako kratkom periodu mislim da smo obavili dobar posao kako bi izabrali pravog, a danas vidite i rezultat toga. Gospodin Paolo Tramezzani je naš novi trener i za njega čvrsto vjerujemo da je dobar izbor za Hajduk. Zašto smo ga izabrali? Prije svega vrlo je karizmatičan i energičan trener, vjerujemo da nam treba osoba koja će inspirirati naše igrače i koja će im podići samopouzdanje što je prije moguće. Također se radi o treneru koji se dokazao na mnogim mjestima preuzimajući momčadi u ne tako dobrim razdobljima i kreirajući rezultat u kratkom periodu. To je pokazao u Luganu, u APOEL-u, u Sionu, naročito u drugom periodu, imao je uspjeha na početku trenerske karijeru u albanskoj nacionalnoj reprezentaciji. Također svi s kojima sam razgovarao o njemu su istaknuli njegovu radnu etiku. U dobrom smislu su ga zvali manijakom jer je aktivan 24/7. To su sve kvalitete koje smo tražili. Željeli smo radnog trenera koji ulaže sav svoj trud i energiju u svakoj minuti kako bi Hajduk bio bolji. U nogometu nema malih detalja, tako da smo tražili trenera koji može dati svoj maksimum kako bi izgradio klupsku kulturu. Novi trener je važan za svaki klub i želimo da to bude jedan novi početak, početak jednog novog Hajduka. Ne želimo odustati. Zašto je to važno sad? Jer sezona još uvijek nije gotova. Nismo odigrali još ni polovicu utakmica. Imamo velike planove i za sljedeću polusezonu. Vjerujemo da s Tramezzanijem, s novim impulsom, možemo osvojiti mjesto koje vodi u europska natjecanja. Znate da se to može ostvariti preko prvenstva ili kupa, ali cilj je jasan. Želimo se kvalificirati u Europu, a potom s periodom prilagodbe na novog trenera, želimo dovesti grupnu fazu Konferencijske lige u Split.”

Novi trener Tramezzani je rekao: “Prije svega pozdrav svima prisutnima te navijačima. Hvala predsjedniku i Niki (op.a. sportski direktor Nikoličius) što vjeruju u mene i o riječima koje su mi uputili. Sretan sam što sam ovdje. Znam koliko je ovo važan klub, ne samo u hrvatskim okvirima. Upoznat sam s povijesti, znam da je našim navijačima on više od klub, da je način života svakog dana tako da mi je velika čast što sam tu. Dat ću 100% od sebe. Znam da sad nije dobar trenutak, ali život me naučio što se može učiniti kad jedna osoba da sve od sebe. Obećavam da ću svojim igračima pružiti maksimum i nadam se da možemo napredovati jer se radi o važnoj sezoni. Budućnost je utakmica koja nas očekuje već u petak, danas sam upoznao igrače i želim da krenemo dobrim putem već od prvog treninga. Želim da momčad stekne samopouzdanje i da vjeruju u ono što radimo. Za mene je trening jako važan i nadam se da ćemo startati dobro.”

Predsjednik Jakobušić je potom rekao da oko igrača nema novih informacija, a sportski direktor Nikoličius je dodao da će se do kraja prijelaznog roka odnosno do 15. veljače riješiti njihov status i da su do tada svi na raspolaganju novom treneru. Tramezzani će prvi trening na Poljudu odraditi od 16 sati.

Predstavljanje novog trenera Hajduka:

Komentiraj