Traju žestoki sukobi na području Pojasa Gaze i Izraela, navodno je Hamas preko Rusije ponudio primirje

Žestoki sukobi na području Pojasa Gaze i Izraela, kakvi nisu viđeni proteklih sedam godina, nastavili su se i u četvrtak, piše Jutarnji list. Prema podacima Ministarstvo zdravstva u Gazi tamo su ubijene najmanje 83 osobe, od čega 17-tero djece. Na području Izraela je ubijeno sedam osoba.

Sukobi Palestinaca i izraelske policije u Jeruzalemu od početka ovog tjedna zahvatili su cijelu zemlju. Izraelska vojska tvrdi da je iz Pojasa Gaze prema Izraelu od ponedjeljka lansirano najmanje 1369 raketa. Većinu ih je zaustavio protuzračni sustav Čelična kupola.

Izraelske obrambene snage (IDF), s druge strane, pogodile su više od 600 ciljeva unutar pojasa Gaze. IDF tvrdi da je u napadima ubijeno i četvero visoko rangiranih zapovjednika Hamasa.

U četvrtak ujutro Izrael je na granicu s Gazom poslao tri brigade. Planiranje napada još je u početnoj fazi, plan će vojnom vrhu biti prezentiran u četvrtak kasno poslijepodne, a potom će generali odlučiti hoće li plan predstaviti izraelskoj vladi koja će donijeti odluku o kopnenoj ofenzivi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi da Izrael odbije prijedlog Hamasa za prekid vatre. Ponuda za primirjem došla je u srijedu navodno preko ruskog ministarstva vanjskih poslova. Hamas istovremeno uzvraća intenzivnim napadima.

Vojno krilo Hamasa poručilo je da su lansirali i novi tip rakete na jugu Izraela, čiji je domet navodno 220 kilometara.

Svijet prati što se događa, u srijedu i četvrtak neki avioprijevoznici suspendirali su letove prema izraelskom aerodromu Ben Gurion: Delta, American Airlines, United Airlines, Lufthansa, British Airways, Iberia, Virgin Atlantic…

Istovremeno, na ulicama je eskaliralo nasilje između Židova i Palestinaca koji žive u Izraelu.

Komentiraj