facebook.com

VIDEO: Pogledajmo najzanimljivije isječke iz života Imrana Khana

Pogledajmo najzanimljivije video isječke iz života novog pakistanskog premijera Imrana Khana.

Prvi službeni izlazni rezultati općih izbora u Pakistanu su pokazali kako njegova stranka Pakistanski pokret za pravdu (Tehreek-e-Insaf) ima prednost te je i dalje zadržala vodeću poziciju. Hrvatska radiotelevizija je izvjestila da je nakon prebrojavanja svih glasova njegova stranka osvojila 109 od ukupno 268 mogućih zastupničkih mandata u parlamentu.

Izbori u Pakistanu su počeli u osam ujutro u srijedu, utvrđen je visok odaziv birača (izborno pravo ima oko 106 milijuna građana) na 85 307 birališta diljem zemlje, od kojih su 17 007 proglašena kao “visoko rizična”.

Najveći politički suparnici na izborima su mu smjenjeni i zatvoreni, bivši premijer Navaz Sharif i Pakistanska Muslimanska Liga te kandidat Pakistanske Narodne Stranke.

Ovo je drugi put u povijesti ove države da će civilna vlast predati ovlaštenja na drugu civilnu vladu koja će biti izabrana nakon prebrojavanja biračkih listića. Nijedan pakistanski premijer nije dosad odradio puni mandat. Prijašnje vlade smjenjivane su pučevima, a premijeri sudskim putem.

Na ovim izborima za parlamentarna mjesta i pozicije natječe se i 171 žena, tu su i pomalo zabrinjavajuće militantne grupe, a svoju kandidaturu je predrožilo i nekoliko transrodnih osoba.

Na izborima je bilo manjih izgreda, u gradu Quetti bilo je nekoliko ranjenih nakon bombaškog napada, koji je organiziran neposredno nakon otvaranja birališta…

Komentiraj