Traje jubilarni 20. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017 koji se od 4. do 8. travnja održava u Mostaru u Bosni i Hercegovini, dok Republika Hrvatska nastupa kao zemlja partner.

Premijer Andrej Plenković ističe kako je ovo “ne samo gospodarski već i politički skup” koji pridonosi kreiranju dodatne suradnje svih konstitutivnih naroda koji žive i djeluju na ovom području i na čijoj će “ravnopravnosti inzistirati”. Dodao je da želi riješiti sva otvorena pitanja te najavio nastavak potpore Hrvatske u procesu BIH pristupanja Europskoj Uniji.

“Hrvatska će biti vaš glasnogovornik na putu u EU“, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska i BiH dio su jedinstvenog ekonomskog prostora. Na tržište BiH izvezemo više od milijardu i sto milijuna eura vrijedne robe i usluga, što dovoljno svjedoči o njegovoj važnosti”, rekao je predsjednik HGK, Luka Burilović, najavivši ponovno otvaranje HGK Predstavništva u BiH, gdje djeluje 200-tinjak hrvatskih tvrtki. Hrvatska je najveći ulagač u BiH, dok je BiH u Hrvatsku šesti.

Na Sajmu se ove godine predstavlja više od 800 izlagača, a u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavilo se dvadeset hrvatskih tvrtki. Inače u Mostaru je ukupno 70-ak izlagača iz Hrvatske. Polovica izlagača bila je iz BiH, a uz Hrvatsku, na Sajmu su se predstavili izlagači iz tridesetak zemalja svijeta.

“Nama iz Podravke je, od samog pokretanja bilo strateški važno da budemo prisutni, ujedno dajući svoj doprinos bogatstvu ponude, atraktivnosti i zanimljivosti ovog međunarodno priznatog događaja. Izvanrednost Mostarskog sajma je u činjenici da pruža priliku da izlagači predstave svoje proizvode, upoznaju se i sklope poslove. Podravkino Predstavništvo u BiH je, po broju zaposlenih, među najbrojnijim predstavništvima u više od 20 zemalja, a BH tržište tradicionalno smatramo jednim od najvažnijih i najvjernijih”, rekao je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Vlasnik PPS Galeković istaknuo je kako je, u regionalnom smislu, BiH njihovo najznačajnije tržište na koje, uz Eurotrim partnera, izvoze “pet posto ukupne proizvodnje termički tretiranih i gotovih lakiranih parketa”.

“Spin Valis je na prostoru ex Jugoslavije prisutna preko 65 godina u segmentu namještaja iz masiva na kojem smo prepoznatljivi i nastup na ovom sajmu je velika prilika za predstavljanje novih proizvoda. U BiH izvozimo masivni namještaj, stolove, stolice, kreveti, ali i sjedeće garniture i vitrine”, rekao je predsjednik Uprave Spin Valisa, Zdravko Jelčić.

U sklopu Sajma održava se i dvodnevna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem NR Kine i Inicijative 16+1, odnosno ‘Jedan pojas – jedan put’, na kojoj sudjeluju veleposlanici 16 zemalja istočne i jugoistočne Europe, uključujući i NR Kinu te BiH.

Na štandu HGK predstavile su se tvrtke: Stražaplastika, Zagrebačka pivovara, Birotehnik, Kolomejec, aše klasje, Kraš, Spin Valis, PPS – Majur, Pan Parket, Agrokor, Belje, Ledo, PIK Vrbovec, Sarajevski kiseljak, Prima namještaj, Keramika Modus, Nord Produkt, Aquaestil plus, Odašiljači i veze te Snašine vridne ruke.

Komentiraj