epa

TRAGEDIJA Više od 700 hodočasnika poginulo u stampedu u Mini

Više od 700 vjernika poginulo je, a više od 800 ih je ozlijeđeno u četvrtak u stampedu u Mini, blizu Meke, u jednoj od najgorih tragedija koje su se dogodile na velikom hodočašću u najvažnije islamsko svetište.

To je već druga tragedija među muslimanskim hodočasnicima ove godine, nakon one 11. rujna kad je 109 osoba smrtno stradalo u padu goleme dizalice na gradilištu velike džamije u Meki.

Po dužnosniku ministarstva zdravstva, do stampeda je došlo pri ritualu kamenovanja Sotone. Sudar između gomile koja je odlazila i gomile koja je dolazila iz suprotnog smjera izazvao je dramu.

 

  • Na sedam velikih nesreća koje su obilježile hodočašće od 1990., šest ih se dogodilo tijekom tog rituala, posljednji u siječnju 2006. kad je poginulo 364 hodočasnika u masovnom naguravanju na istom mjestu.

 

Do nove je tragedije došlo usprkos infrastrukturnim radovima izvedenima zadnjih godina radi olakšavanja kretanja vjernika.

U najnovijem aktualiziranju broj žrtava koji neprestano raste, saudijska civilna zaštita ustvrdila je “717 mrtvih i 805 ozlijeđenih”.

Među mrtvima su 43 iranska hodočasnika, rekao je dužnosnik u Teheranu. Iran je optužio Saudijsku Arabiju za propuste u sigurnosti.

Stotine tisuća muslimana u utorak je krenulo iz Meke prema obližnjoj dolini Mini na početku prvog dana hadža, jednog od najmasovnijih hodočašća na svijetu.

U ovogodišnjem hadžu očekuje se sudjelovanje više od dva milijuna vjernika, po podacima saudijskih vlasti.

Komentiraj