Tragedija u Sheffieldu 1989. ostala je upamćena kao najveća katastrofa europskog nogometa

Na stadionu Hillsborough u Sheffieldu je sijalo sunce, 15. travanj 1989. godine trebao je biti lijep dan u znaku nogometa. Nogometni klub Liverpool  je u polufinalu Kupa engleskog nogometnog saveza igrao protiv Nottingham Foresta. No, utakmica se igrala samo nekoliko minuta. Nakon toga se dogodila najveća katastrofa u europskom nogometu.

Nekoliko blokova na zapadnoj tribini u kojima su gledatelji stajali, bilo je dupke puno. Usprkos tome, u te blokove ulazilo je sve više navijača Liverpoola gurajući na taj način one koji su već stajali naprijed, na ogradu tribina. Neki posjetitelji  su se pokušali spasiti preskačući ogradu, ali ih je policija spriječila da siđu na teren.

Isto kao i prilikom katastrofe na stadionu u Bruxellesu četiri godine ranije, pripadnici osiguranja su prekasno otvorili sporedne izlaze i navijače koji su već bili u panici, pustili  na teren. Ipak, razmjeri katastrofe su se mogle vidjeti vrlo brzo. Ozlijeđeno je 730 osoba, 96 ih je preminulo, mnogi od njih nisu bili stariji od 20 godina. Najmlađa žrtva bio je jedan 10-godišnji dječak.

Komentiraj