Tragedija trojice astronauta Apolla 1: “Dim, osjećam dim”

Program Apollo bio je američki projekt slanja ljudi na Mjesec. Apollo 1 trebao je biti prvi let u kojem bi sudjelovala ljudska posada. Međutim, na zemaljskom testiranju svemirskog modula došlo je do požara u kabini i sva trojica astronauta (Virgil Gus Grissom, Edward H. White i Roger B. Chaffee) izgorjela su zatvorena u skučenom modulu.

Do tragedije je došlo na lansirnoj rampi tijekom pokusa pred lansiranje, koje je bilo predviđeno za 21. veljače 1967. godine, ali je izbio požar u komandnom modulu.

Astronauti su ušli u kapsulu Apollo u 13:00 sati, u petak 27. siječnja 1967. i odmah su se pojavili problemi. Kada je Gus Grissom ušao u letjelicu i priključio se na spremnik s kisikom osjetio je čudan, kiseli miris. Međutim, posada je poslije razgovora s Grissomom odlučila nastaviti pokus. Prekid u komunikacijama je doveo do zaustavljanja odbrojavanja točno u 17:40 sati. Do 18:31 sve je bilo spremno za nastavak odbrojavanja kada su instrumenti na zemlji pokazali neobjašnjiv porast protoka kisika u svemirska odijela članova posade.

Četiri sekunde kasnije, jedan od astronauta je potpuno opušteno objavio preko interfona: „Dim, osjećam dim.” Dvije sekunde kasnije, glas astronauta Whitea je bio nervozniji: „Požar u kokpitu.” Od trojice astronauta ostali su samo pougljenjeni ostaci. Nikada nije otkriven uzrok požara.

Komentiraj