Tradicionalne “Žive slike” u Muzeju grada Zagreba

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Muzej grada Zagreba ovaj vikend sedamnaestu godinu zaredom organizira poseban fašnički program “Žive slike”, koji tradicionalno educira građane o povijesti njihova grada.

Svake godine taj nekomercijalni muzejski projekt, organiziran po uzoru na slično događanje koji je priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, privlači veliki broj posjetitelja u taj gornjogradski muzej.

Djelatnici, suradnici i prijatelji Muzeja kostimirat će se 6. i 7. veljače u likove iz zagrebačke prošlosti, te posjetiteljima  od 11 do 14 sati govoriti o sebi i povijesti grada iz svog vremena.

Stalnim postavom Muzeja prošetat će i tumačiti povijesna događanja kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, Crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, prva dimnjačarka Uršula Wolf, pilot balona “Turul” Johann Muki Mannsbarth, arhitekt Viktor Kovačić, gradonačelnik Janko Holjac, fotografkinja Antonija Kulčar, izumitelj Slavoljub Penkala, zlatar Slavoljub Bulvan i brojni drugi.

Ovogodišnje “Žive slike” najavit će i izložbu posvećenu operetnoj primadoni Ruži Cvjetičanin, koja se planira za sredinu ove godine. U ulozi Ruže Cvjetičanin operetne arije izvodit će solistica Gradskog kazališta Komedija Danijela Pintarić.

 

  • U predvorju Muzeja za najmlađe će se održati kreativna radionica “Boje na licu”, izrađivat će se fašnički šeširi i maske.

 

Ulaz na sve programe je besplatan i riječ je o svojevrsnom Danu otvorenih vrata Muzeja grada Zagreba.

Fašničko doba obilježit će se i u Etnografskom muzeju, gdje će se 6. veljače održati fašnik za djecu, a tri dana kasnije i za odrasle.

Uz izložbu “Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini” za male vile i vilenjake, coprnice i coprnjake pripremljen je Vilinski bal, s plesnom radionicom srednjovjekovnih pučkih plesova na vilinski način pod vodstvom plesne pedagoginje Vlaste Rittig, čarobnim napitcima, mađioničarem Aryanom i radionicom oslikavanja lica.

U suradnji sa zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem Etnografski muzej će organizirati i “Fašnik Čarobne družbe”, 9. veljače, kada će se uz pomoć profesionalnih maskerki HNK maškarati muzealci, kazalištarci, glazbenici, likovnjaci i sudjelovati u glazbenom i zabavnom programu.

Komentiraj