Tradicija duga 150 godina: Počeo veliki karneval u Viareggu

Screenshot YouTube

Poznati karneval u Viareggu se počeo održavati u novom jesenskom  terminu, a sve zbog ovogodišnje odgode događanja zbog pandemije koronavirusa u veljači.

Ovaj talijanski karneval je jedan od najpoznatijih na svijetu. Velike instalacije na pomičnim platformama predstavljaju aktualne lokalne i svjetske društveno-političke teme na groteskan i satiričan umjetnički način. Umjetnici na ovaj način šalju poruku državljanima Italije i svijetu da se nešto treba mijenjati i da je nužno zaštititi tradiciju i običaje. Karneval se u ovakvom obliku održava već 150 godina.

Ovogodišnje glavne teme su bile: koronavirus, američka politika, a ponovno je snažan naglasak stavljen na ekologiju i klimatske promjene. Jedna platforma u povorci je bila posvećena nužnosti prihvaćanja zahtjeva za zaštitu područja na kojima žive pripadnici autohtonih naroda u Amazoniji.

Za izradu velike instalacije od papira potrebno je uložiti mnog truda i rada, ponekad više mjeseci.  Umjetnici karnevalske platforme izrađuju i oslikavaju u hangarima La Cittadella del Carnevale u predgrađu Viareggia.

Ovogodišnji pobjednik će biti proglašen zadnjeg dana karnevala u listopadu. Posjetitelji mogu povorku pratiti u više termina, tribine primaju pet tisuća ljudi.

Komentiraj