Drugo izdanje biciklističke utrke “Tour of Croatia”, koje će se održati od 19. do 24. travnja, predstavljeno je u ponedjeljak u Zagrebu, a u odnosu na prošlogodišnje inauguralno izdanje vidljiv je kvalitativni pomak u broju etapa sa pet na šest, ali i momčadi, jer će ove godine u Hrvatsku doći pet sastava s “WorldTour” licencom, dok prošle godine nije nastupila niti jedna ekipa iz najvišeg ranga.

Ovogodišnja utrka započet će u Osijeku, a završiti na Markovom trgu Zagrebu, te će biciklisti ukupno u šest dana prijeći oko 1000 kilometara kroz 12 županija. Kao i prošle godine, želja organizatora utrke, agencije Top Sport Events, koju kao sportski direktor predstavlja najuspješniji hrvatski biciklist Vladimir Miholjević, te tehnički direktor Ivan Črnjarić, prvenstveno je ta da se prirodne ljepote Hrvatske predstave što većem broju ljudi u svijetu za što je od najveće važnosti suradnja sa specijaliziranim sportskim kanalom Eurosport, preko kojega će se prijenosi etapa moći pratiti u 54 europske države, a ove godine kao novost je najavljeno i to kako će se prijenosi etapa moći gledati u čak 90 država i to na šest različitih kontinenata.

“U suradnji s producentskom kućom koja će raditi prijenose uspjeli smo osigurati izravne prijenose na televizijskom kanalu ESPN 3 u Sjevernoj Americi, na televiziji Movilstar u Južnoj Americi, a signal je prodan i na Novi Zeland, u kinu, te Ujedinjene Arapske Emirate”, rekao je Črnjarić.

 

  • O sportskom aspektu utrke govorio je Miholjević, koji je tijekom karijere čak 11 puta nastupio na “Giru d’Italia”, a sudjelovao je i na preostale dvije trotjedne utrke, glasovitom “Tour de Franceu”, te “Vuelta a Espani”.

 

“Ove godine uspjeli smo osigurati dan više, a doći će nam i pet ‘WorldTour’ momčadi što je korak bliže našem cilju, a taj je etablirati se kao posljednji test pred početak ‘Gira’. Termin održavanja naše utrke idealan je za to, jer samo 13 dana nakon završetka ‘Toura of Croatia’ započet će ‘Giro’. Prve dvije etape, od Osijeka do Varaždina, te od Plitvica do Splita su dugačke, ali ravničarke pa se mogu očekivati masovni sprintovi. Treća etapa od Makarske do Šibenika praktički je simulacija jedne od najtežih i najljepših jednodnevnih utrka na svijetu ‘Liege-Bastogne-Liege’ dok će četvrta etapa koja će se voziti na Kvarneru od Crikvenice do vrha Učke biti ‘kraljevska’. Naš je cilj da Kvarner uvijek bude domaćih ‘kraljevske’ etape, jer se radi o idealnoj destinaciji za trening profesionalnih biciklista. Za gledatelje će vrlo atraktivna biti peta etapa, momčadski kronometar u istri od Poreča do Umaga, a ta bi etapa mogla biti i odlučujuća, jer pobjednik na Učki neće moći obraniti svoje vodstvo ako neće uz sebe imati i jaku momčad. Kao i prošle godine, posljednja će etapa započeti u Svetom Martinu na Muri i završiti u Zagrebu na Trgu svetog Marka. Krug po ulicama samog središta Zagreba po nama je idealan čak i za održavanje utrke svjetskog prvenstva što je Ivanov i moj san”, izjavio je Miholjević.

 

  • Utrka “Tour of Croatia” ove će se godine održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, te Vlade Republike Hrvatske, dok su partneri utrke među ostalima Grad Zagreb i Parkovi Hrvatske. Na predstavljanju utrke Vladu su zastupali ministri zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, te turizma Anton Kliman.

 

“Ova je manifestacija od državne važnosti. Ministarstvo turizma uložilo je četiri milijuna kuna, ministarstvo zaštite okoliša i prirode 1,4 milijuna kuna, ministarstvo gospodarstva 3,775 milijuna kuna, a lokalne samouprave još četiri milijuna kuna, no siguran sam kako će se svaka kuna višestruko vratiti kroz turizam. O tome svjedoče i efekti prošlogodišnje utrke, jer ova je godina rekordna po broju posjetitelja, a vjerujem da će biti rekordna i financijski”, kazao je Kliman s kojim su se složili i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Ovo je jedini nacionalni projekt s kojim možemo izaći na međunarodna tržišta. Ovo je ‘win-win’ situacija, jer kroz sport možemo prikazati našu baštinu, prirodne ljepote i ljude. Zato je od iznimne važnosti što je osiguran prijenos na Eurosportu”, smatra Ivičić.

“Svaka kuna uložena u ovaj projekt će se vratiti peterostruko”, u svom je stilu komentirao zagrebački gradonačelnik.

Iako će ove godine u Hrvatsku stići pet “WorldTour” momčadi, na startu u Osijeku neće biti niti jednog od dvojice hrvatskih vozača koji nastupaju u najjačem rangu svjetskog biciklizma. Robert Kišerlovski nije na popisu osmorice vozača momčadi Tinkoff koji bi trebali voziti u Hrvatskoj, dok momčad Kristijana Đuraseka Lampre neće nastupiti. Tako će najtrofejniji hrvatski vozač koji će se pojaviti na startu biti 37-godišnji veteran Radoslav Rogina, koji nastupa za slovensku momčad Adria Mobil. Uz njega, od hrvatskih vozača doći će Matija Kvasina i Josip Rumac, koji ove sezone nastupaju za azerbajdžanski sastav Synergy Baku Cycling Project, Bruno Maltar kao član slovenske Radenske, dok će u sastavu Meridiane Kamen iz Pazina biti Emanuel Kišerlovski, Mateo Franković, Paolo Rigo i David Jabuka.

Očekuje se povratak prošlogodišnjeg pobjednika, Poljaka Macieja Paterskog, koji je sa svojom momčadi CCC dominirao utrkom. No, ovoga će puta imati mnogo teži zadatak, jer će konkurencija biti daleko teža, a kao najjača imena s provizorne startne liste izdvajaju se Portugalac Sergio Paulinho (Tinkoff), Južnoafrikanac Reinhardt Janse Van Rensburg (Dimension Data), Austrijanac Riccardo Zoidl (Trek) i Talijan Nicola Boem (Bardiani CSF).

Posebno atraktivne mogle bi biti završnice ravničarskih etapa, jer su svoj dolazak u Hrvatsku najavili neki od ponajboljih svjetskih sprintera današnjice. Izdvaja se ime Britanca Marka Cavendisha (Dimension Data), pobjednika čak 25 etapa na “Tour de Franceu”, te bivšeg svjetskog prvaka i pobjednika velike jednodnevne utrke “Milano- San Remo”. Oštru konkurenciju Cavendishu predstavljat će Talijani Matteo Pelucchi (IAM Cycling), Giacomo Nizzolo (Trek), Andrea Guardini (Astana) i Francesco Chicci (Androni Giacottoli), te Australac Matthew Goss (One Pro Cycling).

RASPORED ETAPA:

1. etapa, 19. travnja: Osijek – Varaždin (235.1km)

2. etapa, 20. travnja: Plitvice – Split (240km)

3. etapa, 21. travnja: Makarska – Šibenik (190.8km)

4. etapa, 22. travnja: Crikvenica – Učka (122km)

5. etapa, 23. travnja: Poreč – Umag (40.3km – momčadski kronometar)

6. etapa, 24. travnja: Sveti Martin na Muri – Zagreb (177.5km)

Komentiraj