hina

Tour of Croatia: Grosu najbrži u Zadru, Rumac šesti

Rumunj Eduard Michael Grosu (Nippo Vini Fantini) pobjednik je druge etape četvrtog izdanja biciklističke utrke “Tour of Croatia” vožene od Karlovca do Zadra u dužini od 234.5 kilometara, a tim je uspjehom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Grosu, koji je u prvoj etapi u utorak zauzeo treće mjesto, idealno je tempirao svoj završni sprint u staroj jezgri Zadra i ciljem prošao ispred Talijana Giacoma Nizzola (Trek) i Riccarda Minalija (Astana).

Drugu etapu obilježio je neobičan događaj kada je utrka bila neutralizirana tijekom spuštanja s Velebita prema Zadru zbog jakog vjetra. Naime, nakon što su se uspeli na brdski cilj i prošli kroz tunel s dalmatinske strane Velebita vozači su zaustavljeni jer je postojala opasnost da ih jaka bura otpuše s ceste. Utrka je bila neutralizirana 30-ak kilometara da bi bila nastavljena kada su vozači stigli u Posedarje, otprilike 35 kilometara prije cilja.

U trenutku neutralizacije, Nizozemac Peter Koning (Aqua Blue Sport) imao je otprilike dvije minute prednosti u odnosu na peloton, a pred sobom je imao 35 kilometara s vjetrom u leđa tijekom kojih je tu prednost trebao braniti. Ipak, skupina se prema cilju kretala mnogo brže od Koninga i dostigla ga je 15-ak kilometara prije cilja.

Kada se ušlo u sam grad, iz glavne skupine izdvojio se Slovenac Matej Mohorič (Bahrain) koji je uspio ostvariti oko 10 sekundi prednosti u odnosu na peloton, no nije uspio ostati na čelu do kraja iako su mu u prilog išla dva masovna pada u glavnoj skupini. U prvom od ta dva pada nastradao je i pobjednik prve etape, Talijan Niccolo Bonifazio (Bahrain). Upravo zbog tog pada Bonifazio je izgubio i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

U drugoj etapi zapažen plasman ostvario je i hrvatski vozač Josip Rumac (Meridiana Kamen) zauzevši šesto mjesto s četiri sekunde zaostatka za Grosuom.

Nakon dvije etape u ukupnom redoslijedu Grosu ima osam sekundi bolje vrijeme od drugog Nizzola, a 10 od trećeg Minalija. Rumac je deveti sa 18 sekundi iza vodećeg Rumunja.

U četvrtak će se voziti treća etapa od Trogira do najvišeg vrha Biokova, Svetog Jure u dužini od 134 kilometra.

 

REZULTATI,
2. ETAPA:
1. Eduard Michael Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini) 	5:38:11
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek)				isto vrijeme
3. Riccardo Minali (Ita/Astana)				isto vrijeme
4. Jevgenij Gidič (Kaz/Astana)				   +4
5. Juan Jose Lobato (Špa/Nippo Vini Fantini)		   +4
6. JOSIP RUMAC (HRV/Meridiana Kamen)			   +4		
7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain)				   +4
8. Andrea Guardini (Ita/Bardiani CSF)			   +4
9. Marko Kump (Slo/CCC)					   +8
10. Sondre Enger (Nor/Israel Cycling Academy)		   +8
UKUPNO:
1. Eduard Michael Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini)	11:23:22
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek)				   +8
3. Riccardo Minali (Ita/Astana)			   +10
4. Andrea Guardini (Ita/Bardiani CSF)			   +12
5. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)			   +12
6. Riccardo Stracchiotti (Ita/MsTina Focus)		   +17
7. Žiga Jerman (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)		   +18
8. Matej Mohorič (Slo/Bahrain)			   +18
9. JOSIP RUMAC (HRV/Meridiana Kamen)			   +18
10. Jevgenij Gidič (Kaz/Astana)			   +18

Komentiraj