Tounj službeno skinut s popisa sumnjivih minskih područja

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Općina Tounj i službeno je skinuta s popisa minski sumnjivih područja, potvrdio je u srijedu načelnik Tounja Ivica Sopek nakon što je  ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravko Modrušan uručio potvrdu o razminiranosti minski sumnjive površine 89.960 četvornih metara iz plana razminiranja “Površine uz rijeku Tounjčicu” karlovačkoj dožupanici Vesni Hajsan Dolinar u Tržiću Tounjskom.

Ugovorena vrijednost projekta razminiranja je 1.102.442,30 kuna, s tim da je, uz novac iz državnog proračuna i 350 tisuća kuna Karlovačke županije uloženih putem Hrvatskog centra za razminiranje, dio troškova razminiranja – 519.000 kuna donirala Američka gospodarska komora.

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić rekla je da se novac prikupljao na dobrotvornoj akciji “Večer za sigurne korake 2016.”, čime je zatvorena financijska konstrukcija za projekt razminiranja 52.851 metra četvornog od 89.960 metara četvornih minski sumnjivog područja obale Tounjčice.

Od 2001. do danas Američka gospodarska komora osigurala je više od 9,3 milijuna kuna za razminiranje u sedam županija u Hrvatskoj, rekla je Doko Jelušić.

Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravko Modrušan izvijestio je da u još osam županija i 55 gradova i općina ima minski sumnjivih područja.

Izrazio je zadovoljstvo što ni lani ni u prvom polugodištu ove godine “nije bilo minsko-eksplozivnih incidenata ni stradanja”, za što je, rekao je, zaslužna edukacija Ministarstva unutarnjih poslova i nevladinih organizacija.

Modrušan: Do kraja 2018. planira se razminirati još 40 četvornih kilometara 

Tijekom ove godine razminirano je oko 25 kilometara četvornih i zaposleni su svi kapaciteti na više lokacija, rekao je Modrušan, dodajući kako se nadaju se da će se do kraja 2018. minski sumnjive površine u Hrvatskoj smanjiti za 40 četvornih kilometara.

“Republika Hrvatska trebala je biti razminirana do 2019., ali kako je očito da to nećemo ostvariti, tražili smo odobrenje iz ženevskog centra za sljedećih sedam godina, što znači da bi Hrvatska do 2026. mogla biti očišćena od mina. To će biti ostvarivo ako se nastavi dosadašnji priljev novca iz fondova EU-a, a posebnu zahvalnost dugujemo Američkoj gospodarskoj komori koja već 16 godina financijski obilno potpomaže razminiranje u Hrvatskoj”, rekao je Modrušan.

Predstojnik karlovačke podružnice Hrvatskoga centra za razminiranje Damir Stojković rekao je da su ostala još 382 kilometra četvorna minski sumnjive površine te da je Karlovačka županija trenutačno “četvrta po zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima na površini od 49 četvornih kilometara”.

Sedam gradova i općina je u kategoriji minski sumnjivih područja, a najteže je na području općine Plaškog, gdje je ostalo 28,5 kilometara četvornih.

U razminiranju su sudjelovale tvrtka “Harpija” te pirotehničke tvrtke “Orkan”, “Tornado razminiranje” i “Eksplorator” s ugovorenom cijenom od 9,82 kune po metru četvornome bez PDV-a. Radovi su počeli 16. studenoga 2017., a završeni su 7. travnja ove godine, rekao je Stojković.

Na cijelom potezu razminiranja od Kamenice Skradničke preko Tržića Tounjskog do Keića na području Generalskog Stola pronađeno je nekoliko stotina protupješačkih mina raznih vrsta, a na danas certificiranom području pa do ušća Tounjčice u Mrežnicu dogodila su se tri incidenta u kojima su stradali mještani.

Na području općine Tounja stradalo je osam mještana, među kojima i njezin načelnik Ivica Sopek, koji je tada bio pripadnik Hrvatske vojske.

Komentiraj