Tošo Dabac bio je mag fotografije, njegove slike Zagreba postale su simboli

I dalje se Toši Dabcu dive najveći fotografi, kao i najveći teoretičari fotografije. Njegov status je među svjetskim kolegama već odavno dosegao kultni status. Imao je izložbe širom svijeta, dobitnik je mnogih nagrada, a njegova suradnja sa stranim i domaćim časopisima je jedan veliki niz.

Njegova najveća ljubav i njegov glavni glumac jest grad Zagreb. Tošine slike su postale naši simboli. Nitko nikad prije i poslije njega nije tako lijepo vidio Zagreb, kao što je to vidio Dabac. Njegove su slike izvedbom i izgledom besprijekorne.

Fotografa Tošu Dabca poznajemo prije svega kao kroničara grada, po fotografijama nastalim na zagrebačkim ulicama, a najviše po ciklusu “Ljudi s ulice”, u kojemu snima protagoniste grada u kojemu je proživio čitav život.

Atelje, poznato mjesto okupljanja, imao je u Ilici, živio je na Gornjem gradu, a preminuo je 9. svibnja 1970. godine, samo nekoliko dana prije nego što je trebao napuniti 63 godine, u autobusu za Gornji grad, na putu prema stanu u kojemu je živio sa svojom suprugom, operetnom pjevačicom iz Trsta Julijom Grill.

Komentiraj