Toše Proeski, balkanski anđeo

U ranim jutarnjim satima 16. listopada 2007. godine u prometnoj nesreći u Hrvatskoj poginuo je Toše Proeski, jedan od najpopularnijih makedonskih pjevača. Ostat će upamćen kao veliki humanitarac, ali i kao skroman mladić čije će romantične balade zauvijek oduzimati dah obožavateljima.

Proglašen je i za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, zbog čega je snimio spot za singl ‘Za ovaj svet’, koji je postao i UNICEF-ova himna. Svi njegovi suradnici i dobri prijatelji otkrili su jednostavnost njegove unikatne ličnosti – čovjeka koji je kroz glazbu želio podariti publici ne samo radost, već i pomoć i podršku. Oni koji su ga poznavali od početka reći će da je uprkos vrtoglavoj popularnosti koju je stekao u vrlo kratkom vremenu ostao skroman i emotivan momak, isti onakav kakvim ga pamte kada je počinjao.

Posljednji koncert imao je 5. listopada te godine na trgu u Skoplju. Sav prihod od koncerta donirao je za obnavljanje škola u Makedoniji, a poznato je da je često održavao brojne koncerte čiji je prihod bio namijenjen za humanitarne svrhe. Dobitnik je nagrade Majka Tereza.

Komentiraj