Torra inzistira na nezavisnosti Katalonije

EPA/Toni Albir

Katalonski lider Quim Torra pokrenuo je u utorak novu kampanju za odcjepljenje Katalonije od Španjolske odbacivši ponudu španjolske vlade o referendumu za veću autonomiju.

“Mandat kojeg su nam građani dali 1. listopada je na snazi a mi radimo na tome da on zaživi u stvarnosti“, istaknuo je Torra u utorak navečer u nacionalnom kazalištu u Barceloni gdje je održao govor pod nazivom “Naš trenutak“.

Njegov prethodnik Carles Puigdemont organizorao je u listopadu 2017. referendum o nezavisnosti na kojem se većina birača izjasnila u korist odcjepljenja, no protivnici nezavisnosti nisu izašli na glasovanje jer su ga španjolska vlada i ustavni sud bili zabranili.

Torra sada traži novi referendum kojeg bi priznala Španjolska. “Dogovoreni, obvezujući i međunarodno priznati referendum. To je jedini način da se obnovi mandat kojeg smo dobili“, rekao je gotovo pet mjeseci nakon što je izabran na mjesto predsjednika vlade.

Bivši predsjednik Puigdemont  nalazi se u Bruxellesu gdje je otišao nakon što ga je smijenila vlada u Madridu te optužila za pobunu.

U lipnju je s vlasti otišao konzervativni premijer Mariano Rajoy koji je, pozvavši se na ustav, bio uveo direktno upravljanje Katalonijom sa 7,5 milijuna stanovnika. Novi socijalistički premijer Pedro Sánchez zauzeo je mekški stav no i on se protivi organiziranju referenduma o nezavisnosti te ne priznaje glasovanje održano 1. listopada.

Sánchez je u ponedjeljak ponudio Kataloncima referendum o većoj autonomiji unutar Španjolske. Katalonija ima svoju regionalnu vladu, parlament, policiju, škole i uporabu jezika u institucijama a veća autonomija bi im vjerojatno donijela i samostalno prikupljanje poreza i trošenje javnog novca.

No Torra je u utorak odbio tu ideju. “Sloboda ili sloboda”, poručio je.

Takve ambicije jedan su od najvećih izazova za Sánchezovu manjinsku vladu koja se nada uporavljanju do završetka mandata 2020. godine. Njegovu socijalističku stranku, sa 84 od 350 zastupnika u nacionalnom parlamentu, bile su podržale katalonske stranke za nezavisnost kada se glasalo o nepovjerenju Rajoyu. U Kataloniji, s drugim po veličini gradom Barcelonom, nastane 19 posto španjolskog BDP-a te je ona turistički i industrijski motor Španjolske.

“Mi ćemo uvijek svakoga saslušati no nikada nećemo odustati od samoodređenja“, rekao je Torra. On se u srpnju sastao u Madridu sa Sánchezom koji je pristao premjestiti bliže Kataloniji pritvorene katalonske dužnosnike optužene za pobunu protiv Španjolske. Sánchez je također iskazao dobru volju uklanjanjem financijske kontrole u Kataloniji čijim je uvođenjem njegov prethodnik Rajoy nastojao spriječiti financiranje aktivnosti u korist nezavisnosti.

Suđenje optuženim katalonskim liderima trebalo bi početi u listopadu što bi moglo izazvati nove tenzije u trenucima dok španjolska vlada nastoji pronaći kompromis s Barcelonom te popraviti slomljene odnose. Sánchez će od katalonskih separatističkih stranaka zatražiti potporu za predloženi nacionalni proračun, čime bi izbjegao moguće prijevremene izbore na proljeće, dok će Torra inzistirati na pregovorima oko puštanja optuženih katalonskih lidera.

Komentiraj