EPA/STEPHANIE LECOCQ

Torra i Puigdemont ipak na konferenciji u Bruxellesu

Nakon što im je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani zbog “sigurnosnih razloga” zabranio održavanje konferencije o Kataloniji, katalonski predsjednik vlade Quim Torra i njegov prethodnik Carels Puigdemont u ponedjeljak su ipak sudjelovali na tom događaju ali u jednom briselskom hotelu od kuda su žestoko kritizirali Tajanija.

“Tajani je donio političku i ideološku odluku. Nije se ponašao kao predsjednik svih Europljana nego kao predsjednik radikalne desnice. Europski parlament je pretvorio u lutku španjolskih desnih stranaka”, rekao je Torra.

Na poziv flamanskog eurozastupnika Ralpha Packeta i slovenskog Ive Vajgla, Torra i Puigdemnont su u ponedjeljak trebali sudjelovati na konferenciji “Katalonija i sud oko referenduma: izazov za EU” u Europskom parlamentu, no u petak je parlament priopćio kako “postoji rizik za održavanje javnog reda i mira” i kako “službe osiguranja parlamenta ne mogu osigurati” događaj.

Prethodno su tri od četiri najveće španjolske parlamentarne stranke – lijevi centar PSOE, desni centar Narodna stranka i stranka centra Građani – tražile u pismu od Tajanija da zabrani održavanje konferencije i da Puigdemontu zabrani sudjelovanje.

Puigdemont je bio predsjednik vlade Katalonije kada je u jesen 2017. održan referendum o nezavisnosti Katalonije unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda.

Ovaj tjedan se nastavlja suđenje u Madridu za dvanaestero katalonskih političara optuženih za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje ilegalnog referenduma. Puigdemont je također optužen ali Belgija i Njemačka su ga odbile izručiti Španjolskoj.

“Tajani je povrijedio slobodu izražavanja dvojici dužnosnika koje je izabrao narod Katalonije. To nije bilo ni demokratski niti europski”, istaknuo je Torra na konferenciji održanoj u jednom hotelu u Bruxellesu. Zatražio je od Tajanija neka kaže kakva je to sigurnosna prijetnja onemogućila održavanje konferencije u Europskom parlamentu.

Torra je pozvao na međunarodne pregovore kako bi se riješio sukob regionalne katalonske vlade koja traži dogovorni i međunarodno priznati referendum o nezavisnosti i španjolske vlade koja to odbija, pozivajući se na španjolski ustav.

“Katalonci ne vjeruju državi koja im krši građanska prava, koja ne prihvaća neutralnog posrednika i ne želi uključiti riječ ‘samoodređenje’ u sporazum”, rekao je predsjednik vlade Katalonije.

Komentiraj