Torijevci pripremaju glasanje o povjerenju May

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nejasno je zasad imaju li britanski zastupnici Konzervativne stranke premijerke Therese May dovoljan broj da pokrenu glasovanje o povjerenju, pišu u ponedjeljak britanski politički komentatori, nakon što su dva ministra njezine vlade podnijela ostavku.

“Postoje glasine da su Torijevci dosegli magičnu brojku od 48 pisama koliko je potrebno da bi se ishodilo glasanje po povjerenju”, napisala je politička analitičarka BBC-a Laura Kuenssberg na Twitteru, dodajući da je zasad nemoguće provjeriti je li to točno.

Da bi se glasalo o povjerenju premijerki, potrebno je da 15 posto članova parlamenta iz Konzervativne stranke napiše pismo predsjedavajućem tzv. “odbora  1922” te stranke, pojašnjava Reuters.

Konzervativci trenutno imaju 316 članova parlamenta, tako da je potrebno da 48 njih napiše takva pisma kako bi osporili May, navodi britanska agencija, uz napomenu da se “odbor 1922” treba sastati tijekom večeri.

Robert Peston, politički komentator na televiziji ITV, kazao je da ne očekuje da će do bilo kakve objave doći u ponedjeljak.

Komentiraj