TOPIĆ PONOVO PREDSJEDNIK “NAPRETKA”: Nastavlja se zalaganje za opstanak Hrvata u BiH

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Izaslanici skupštine Hrvatskog kulturnog društva “Nepredak” u subotu su u Sarajevu ponovo za predsjednika izabrali monsinjora Franju Topića koji je na njegovu čelu od obnove rada 1990., a on je rekao kako će se društvo nastaviti zalagati za opstanak Hrvata u BiH.

“Poneki postavljaju pitanje o Napretkovoj politici. Podsjećam, Napretkovi stavovi o ključnim pitanjima su jednaki od 1990. do danas. Naš je stav vrlo jednostavan: Sva je naša politika da nas bude što više, da što bolje živimo i da što bolje živimo s drugima. Mi smatramo da je strateški hrvatski interes opstanak Hrvata u BiH, da je to i globalni i katolički interes”, kazao je Topić.

Dodao je kako će “Napredak” ostati vjeran svom opredjeljenju da njeguje dijalog i ekumenizam, pomirenje i mir.

“Napredak” je jedna od ključnih udruga koja promiče kulturu hrvatskog naroda a osim u BiH razgranatu mrežu od 63 podružnice i 3 povjerenstva ima i u Hrvatskoj te u većini država u kojima živi veći broj hrvatskih iseljenika.

Podnoseći redovito izvješće o radu Topić je naveo desetke različitih kulturnih manifestacija organiziranih u BiH i Hrvatskoj te u drugim državama. Ocijenio je to iznimnim uspjehom s obzirom na ograničene izvore financiranja a posebice je istaknuo kako je ministarstvo kulture Federacije BiH koje vodi ministrica iz reda HDZ BiH u protekloj godini za “Napredak” izdvojilo tek simbolična sredstva za novčanu potporu.

Za razliku od tog ministarstva ministarstvo kulture Hrvatske rad “Napretka” pomoglo je iznosom od 500 tisuća kuna na čemu je Topić iskazao posebnu zahvalnost.

“Nadamo se da će u novom proračunu to biti veća stavka pogotovo ako se zna da hrvatska vlada daje nevladinim organizacijama gotovo dvije milijarde kuna. Treba reći da Napredak ima u Hrvatskoj 16 podružnica i da nije strana udruga, uostalom ni po međunarodnom pravu kultura ne poznaje državne granice. Napredak radi za Hrvatsku ne samo u Hrvatskoj nego i u BiH”, kazao je Topić.

Komentiraj