‘Top Gun’, hit 1986. godine, Toma Cruisea lansirao je u zvijezdu

Dana 16. svibnja 1986. bila je američka premijera filma Top Gun. Film Tonyja Scotta ponio je titulu najuspješnijeg filma te 1986. godine s četiri nominacije za Oscara. Baziran je na edukaciji pilota prema programu kalifornijske akademije Miramar iz San Diega gdje je snimljena većina scena. Preko noći je Toma Cruisea lansirao u zvijezdu, a uz Cruisea nastupaju Kelly McFillis, Val Kilmer, Tim Robins, Meg Rayan, Tom Skerritt, Anthony Edwards. Od četiri nominacije Oscarom je nagrađena pjesma ‘Take My Breath Away’.

Tom Cruise je morao nositi pete u scenama s Kelly McGillis. Glumac je visok tek 170 centimetara, dok je njegova glumačka kolegica viša 7 centimetara. Kompaniju Paramount je to jako smetalo te je, kako bi ih visinski izjednačili, Cruise morao nositi kaubojske čizme, a McGillis je bila potpuno bosa.

Val Kilmer je u početku odbio igrati na filmu, no na to je bio primoran zbog ugovora koji ga je obvezivao i dobro da jest jer je ovo postala jedna od njegovih zapamćenijih uloga karijere. Napeti odnosi između Mavericka i Icemana nisu bili samo gluma. Naime, Tom Cruise i Val Kilmer se nikada nisu družili ni u stvarnom životu.

Komentiraj