TOP DESET RAZBOJNIŠTAVA: Pola pljački desetljeća nikada nije razriješeno

Objavljeno u Nacionalu br. 489, 2005-03-29

Prošlotjedna krađa skupocjenih satova iz urarske trgovine Marli u središtu Zagreba proglašena je Hrvatskom pljačkom stoljeća: to je doista i najskuplje razbojništvo u 21. stoljeću, a od 10 najvećih pljački u proteklih deset godina, pet ih je razriješeno i podneseno je 15 kaznenih prijava

Prošlotjedna krađa 60 skupocjenih satova iz urarske trgovine “Marli” u samom središtu Zagreba nakon koje su dvojica nemaskiranih lopova usred bijela dana sa sobom odnijela plijen vrijedan oko šest milijuna kuna već je proglašena hrvatskom pljačkom stoljeća. Na popisu najvećih pljački u prošlih deset godina ispred nje je samo oružani napad na službeni golf Hrvatske banke Mostar, koji su 26. listopada 1999. oko podne trojica maskiranih razbojnika otela na regionalnoj cesti Metković – Vrgorac. Pljačkaška trojka je na spomenutoj cesti nedaleko od državne granice s BiH nabacala kamene gromade i naoružana dugim i kratkim oružjem u zasjedi čekala kombi kojim se iz Mostara u Makarsku prevozilo čak osam milijuna kuna. Kada se službeno vozilo registracijske oznake 435-A-582 (BiH) zaustavilo pred kamenim barikadama, pljačkaši su dvojicu službenika istjerali iz vozila, vezali ih lisičinama i ubacili u prtljažnik, a potom se otetim automobilom odvezli nekoliko kilometara dalje. Do danas nije otkriveno tko su trojica razbojnika koji su tog popodneva ukrali vreće s osam milijuna kuna.

1504 PLJAČKE U HRVATSKOJ 2004. Najviše, 369 puta, pljačkalo se na ulici, u trgovinama 249 puta, a u kladionicama u 233 slučaja PREDBLAGDANSKE PLJAČKE U prosincu 2004. u dvije pljačke, u Rijeci i u Solinu, razbojnici su ‘udarili’ na utržak trgovačkih kuća PLJAČKA PASSATA ZAGREBAČKE BANKE Dvojica pljačkaša nikad nisu uhvaćena, a opisuje ih se kao mladiće u dobi od 25 do 30 godina KRIMINALNA ELITA Kriminalisti pljačkaše svrstavaju u najinteligentnije i najproračunatije kriminalce uopćePolovica od deset najvećih hrvatskih pljački proteklog desetljeća nikada nije razriješena. Pet najtežih razbojništava ipak je riješeno, a u Ministarstva unutarnjih poslova kažu kako su zbog njih kaznene prijave podnijeli protiv petnaest osoba. Njihove identitete ne žele otkriti i kažu tek da su svi hrvatskih državljani, a među njima i dvije žene. Istodobno, statistike MUP-a, prema kojima je u 2004. broj razbojstava porastao za trećinu u odnosu na prijašnju godinu, pokazuju kako su razbojstva među domaćim kriminalcima postala vrlo tražen posao. Lani su ih na području Hrvatske počinili 1504 puta. Od toga se najviše, točnije 369 puta, pljačkalo na ulici, potom u trgovinama koje su pokradene 249 puta te u kladionicama koje su se na meti lopova našle u 233 slučaja.

Da se najveće hrvatske pljačkaše lako može prozvati i drumskim razbojnicima svjedoči to što je od deset pljački s najvećim plijenom čak devet počinjeno na cesti. Transport novca tako se pokazao neodoljivim magnetom za lopove. No da njihovih pohoda nisu pošteđene ni obiteljske kuće vidljivo je iz primjera pljačke u kojoj je 4. srpnja 2000. iz doma Ivana Zorice, vlasnika trgovačkog centra Jan, na Splitskom Kmanu ukradeno četiri milijuna kuna. Sve je počelo u osam sati ujutro kada je na vrata njegova doma pokucao čovjek odjeven u radni kombinezon. Muškarac je Ivanovoj supruzi Mariji rekao da je došao očitati strujno mjerilo, a kada ga je ona pustila u kuću, za njim je unutra upalo četvero maskiranih razbojnika. Drski kriminalci pretukli su Mariju Zoricu, a udaraca nisu poštedjeli ni 20-godišnju kćer Jelenu koja je majku pokušala spasiti njihovih šaka. Haranje po obiteljskoj kući trajalo je navodno tek desetak minuta, a očevici su poslije pričali da su maskirani lopovi nestali poput magle. Policija ih je ipak otkrila i za ovu drsku pljačku optužila pet osoba, od kojih jednu ženu.

Policija se može pohvaliti da je razriješila još jednu pomno organiziranu pljačku. Riječ je o oružanom napadu na službeni golf Dalmatinske banke u Zadru iz kojeg su trojica muškaraca i jedna žena u rano jutro 25. svibnja 2000. ukrali dva milijuna kuna. Naoružani i maskirani razbojnici svojim su golfom presreli vozilo spomenute banke u jednosmjernoj ulici, zadarskoj Foši. Oružjem uperenim u glave trojice službenika istjerali su ih iz automobila i bacili na tlo uz povike: “Lezi dolje, ne miči se!”, a potom su ušli u bančin službeni golf i odjurili prema Arbanasima. Tamo ih je čekao gliser kojim je peteročlana banda pobjegla do Sukošana. Spektakularna zadarska pljačka odvijala se munjevitom brzinom, a pljačkaši su na mjestu zločina ostavili samo tamnoplavi golf lažnih registarskih pločica ZD 579-AG.

Možda su se upravo na ovu bandu ugledala četvorica lopova koji su za bijeg s mjesta pljačke 2.932.000 kuna u Vranjicu kraj Splita također iskoristili gliser. Meta je ovaj put bilo vozilo Hrvatske pošte. Vrhunski organizirani, no na kraju ipak otkriveni pljačkaši 16. ožujka 2001. ukradenim su kombijima na ulazu u Vranjic prepriječili put poštanskom furgonu u kojem su bila dvojica službenika. Njih su dvojica razbojnika vezali konopom i lisičinama te ih u otetom poštanskom kombiju odveli do jednog od tunela na cesti Solin ? Klis. Za to su vrijeme ostala dvojica pljačkaša s ukradenim novcem uskočila u gliser i pobjegla iz Vranjica. Pravda je stigla dvojicu iz četveročlane bande. Županijski sud u Splitu za vranjičku je pljačku na dvanaest i pol, odnosno jedanaest i pol godina zatvora osudio Željka Vujića i Jakšu Bulića. No unatoč visokim kaznama, oni nisu odali imena dvojice svojih pomagača.

Među razriješenim slučajevima najvećih razbojstava našla se još jedna pljačka kombija Hrvatske pošte. No premda slučaj uvrštava u razriješene, policija je kaznenu prijavu podnijela protiv jednog muškarca iako se, bar prema novinskim člancima, zna da su prepad počinila dvojica. U toj pljački plijen je bio 1.638.750 milijuna kuna, a sve se dogodilo 10. travnja 2001. Mjesto događanja opet je cesta, točnije Podravska magistrala u Starom Gracu u blizini Virovitice. Dvojica maskiranih muškaraca u automobilu opel omega presreli su poštanski kombi u kojem je bio samo 23-godišnji vozač. Jedan od razbojnika ga je prijeteći pištoljem odgurnuo na suvozačko mjesto, te sjeo za upravljač i kombi odvezao na poljski put. Mladog vozača pljačkaši su vezali i strpali u prtljažnik iz kojeg su prije toga ukrali dvije vreće pune novca, ali i pisama i R-pošiljaka. Nakon te pljačke sindikat Hrvatske pošte i telekomunikacija od Vlade je tražio smjene u Upravi koja, navodili su, ništa ne radi kako bi zaštitila njihove radnike. Sindikat je tada podsjetio na opasnost običaja da se datum isplaćivanja mirovina javno objavljuje i tako privlači potencijalne pljačkaše.

Da je zaštita od razbojničkih pohoda na učestalo pljačkana vozila banaka, pošte i ostalih institucija koje posluju s gotovinom itekako nužna pokazala je velika pljačka u samom središtu Zagreba u kojoj je 25. travnja 1996. ukradeno 5,5 milijuna kuna. Na MUP-ovu popisu najvećih, ova se pljačka našla na trećem mjestu. Za razliku od većine s tog popisa, ovu su počinitelji izveli uvečer, točnije oko 21.15 sat. I tada su lopovi dojurili u golfu. Pljačka, koja je sljedećeg dana proglašena najtežim takvim kaznenim djelom u Hrvatskoj, počela je kada su dvojica razbojnika na križanju Paromlinske ulice i Trga Stjepana Radića presreli plavi passat Zagrebačke banke. No samo presretanje pljačkašima ovaj put nije bilo dovoljno pa su službeni passat zaustavili pucnjavom u kojoj je teško ranjen vozač. Uz njega, u napadnutom automobilu bila su i dvojica djelatnika osiguranja, no njihov su otpor razbojnici spriječili prijeteći pištoljima. Pokupili su sav novac koji je iz poslovnice Zagrebačke banke prevožen u trezor, te nestali s oba automobila. Dvojica kriminalaca nikad nisu uhvaćena, a na njih upućuje samo tadašnji policijski opis prema kojem je bila riječ o mladićima u dobi od 25 do 30 godina odjevenima u tamne trenirke, te s crnim čarapama i šiltericama na glavi. Policija je doduše dan nakon pljačke pronašla i bijeli golf i plavi passat kojim su pljačkaši pobjegli, no tragovi nađeni u tim automobilima očito nisu bili dovoljni da dovedu do dvojca koji je počinio treću najveću pljačku u prošlom desetljeću.

Dvije “najsvježije” pljačke na listi najvećih također nisu razriješene. Nad njima, kao i nad svim ostalim nabrojenim razbojništvima čiji počinitelji do danas nisu otkriveni MUP provodi intenzivnu kriminalističku obradu. No o pojedinostima tih istraga policija ne želi govoriti jer bi to moglo ugroziti kriminalističku obradu i istragu nad eventualnim osumnjičenicima. Isto vrijedi za dvije spektakularne predblagdanske pljačke koje su se s dva dana razlike 2004. dogodile u Rijeci i Solinu. U oba slučaja razbojnici su se odlučili okomiti na utržak velikih trgovačkih kuća.

Prva pljačka odigrala se u Rijeci 18. prosinca oko 23 sata. Trojica naoružanih muškaraca s kapuljačama na glavi okomila su se na FINA-in kombi ZG 7652-AD na izlazu iz garaže parkirališta trgovačkog centra Kaufland u Zametskoj ulici. U vozilu su bila dvojica zaštitara “Sokol Marića” koji su pazili na 1.600.000 kuna utrška dvaju trgovačkih lanaca ? Kauflanda i Getroa. Tek što su zaštitari skupili novac u velikim vrećama, napala su ih trojica muškaraca s pištoljima i puškom te bacila suzavac, a potom im otela oružje. Dvojica razbojnika motrila su na zaštitare, dok se treći “bacio” na vreće s novcem. Naoružana trojka uskoro je pobjegla, a do danas nije poznato kako su s teškim vrećama u kojima se bilo 1.600.000 kuna s mjesta zločina uspjeli nestati pješice. Iste večeri Rijeka je doslovce bila pod opsadnim stanjem naoružanih policajaca koji su zatvorili sve izlaze iz grada, te zaustavljali vozila, provjeravali dokumente i pregledavali automobile. Na žalost, do danas ipak bez rezultata.

Samo dva dana nakon velike riječke pljačke još jedna banda odlučila je iskoristiti predblagdansku shopping groznicu i “pobrati” višemilijunski utržak velike trgovačke kuće. Ovaj put mjesto radnje bio je Solin u kojem su kod upravne zgrade “Tommyja” oko podne trojica pljačkaša u samo nekoliko desetaka sekundi ukrala 3,5 milijuna kuna. Iz upravne zgrade “Tommyja” dva službenika te trgovačke kuće preuzela su vikend-utržak, te su se volkswagenom polo uputila prema poslovnici FINA-e u Splitu ne bi li ondje položila novac. Ubrzo nakon polaska u stražnji bočni dio njihova automobila s obližnjeg se puta zaletio kombi šibenske registracije i zaustavio se iza Tommyjeva pola. S kapuljačama na glavi iz kombija su iskočila dvojica naoružanih pljačkaša i počela pucati. Uigran dvojac dotrčao je do službenika u automobilu i prijeteći im oružjem iz njega ukrao torbu s 3,5 milijuna kuna te s njom pobjegao do obližnjeg fiata uno. Njime su pobjegli s trećim suučesnikom koji je čitavo vrijeme čekao u automobilu. Dva dana nakon pljačke policija je u mjestu Mravinci pronašla kombi kojim je napadnuto vozilo s novcem, te fiat uno kojim su pljačkaši pobjegli. Istog dana objavljeno je kako su lopovi oba vozila ukrala u Splitu noć uoči pljačke, te da su postavili lažne registracijske pločice. Unatoč tomu, policija do danas nije ušla u trag počiniteljima.

Premda ne ulaze u rang najvećih u prošlih deset godina, mnogi se i danas sjećaju serija pljački u Zagrebu za koje se u šali govorilo kako su ih počinili pljačkaši ? građevinari. Taj epitet dodijeljen im je jer su obavljene tako da su razbojnici do svog plijena došli bušenjem ni manje ni više nego armiranih stropova i zidova.

Najpoznatija od njih ujedno je i jedna on najbolje organiziranih hrvatskih pljački. Riječ je o “mudrom” razbojstvu u kojem je meta bio centar Europatradea u Sesvetama. U noći 17. lipnja 2003. dobro organizirana banda požarnim se ljestvama popela na krov zgrade i probušila rupu u krovu. Kroz nju su se spustili u prostorije tvrtke Europa – paper, no time nisu završili svoj pohod. Iz spomenutih prostorija srušili su armirani bočni zid i tako upali u Europatrade, gdje ih je čekao željeni plijen ? tri golema sefa u kojima se nalazila gotovina i zlato “teško” 200.000 eura. Zapanjujuće dobro organizirani kriminalci sefove su potom prenijeli u prostorije Europa – papera, tamo ih otvorili te neprimijećeni pobjegli sa zlatom i novcem. U svemu ih nije spriječio ni vrhunski alarmni sustav koji su deaktivirali kao od šale.

Samo dan prije još je jedan “provalnik ? građevinar” pljačkao u Zagrebu. U Praškoj ulici lopov je u zidu i stropu izbušio rupe kroz koje je iz trgovine Iris odnio skupocjenu odjeću i obuću, te hrpu ženskih torbica. Početkom srpnja iste godine ponovio se sličan scenarij. U Vlaškoj ulici pljačkaši su prvo obili ulazna vrata butika “Manda”, a potom po uzoru na bandu iz Europatradea srušili dio bočnog zida koji ih je dijelio od zlatarnice “Butuči”. U njoj su pronašli i obili sef, te iz zlatarnice pobjegli s kilogram i pol zlata, te četrdesetak ručnih satova.

Stanovnici Zagreba vjerojatno pamte još jednu veliku pljačku. Ona doduše ne spada u “top-ten” najvećih, ali je vrijedna spomena i zbog svoje osmišljenosti, ali i zbog činjenice da su njeni počinitelji otkriveni i osuđeni. Sve se dogodilo 19. ožujka 2002. Željko Orešić i Antun Lovik toga su dana odlučili provesti očito dugo razrađivan plan napada na kombi kojim je INA prevozila utržak s brojnih benzinskih crpki. Akcija dvojice pljačkaša počela je oko 18 sati, kada su na križanju Harambašićeve i Nove Branimirove ulice u Zagrebu ukradenim bijelim kombijem sa znakom crvenog križa te fiatom uno presreli Inin kombi u kojem su bila dvojica djelatnika te tvrtke. Razbojnici naoružani pištoljem i poluautomatskom puškom potom su dotrčali do kombija i šokirane djelatnike natjerali da uđu u njihov kombi. Zatim su ih zavezali i krenuli u bijeg obližnjim ulicama, a potom nestali ostavivši Inine djelatnike vezane u kombiju. Ukradeno je 1,2 milijuna kuna utrška s čak 37 benzinskih crpki.

Policija im je ipak stala na kraj. Jedan od pljačkaša, Antun Lovik, kasnije iste godine uhićen je u Njemačkoj i izručen Hrvatskoj. Njegov kompanjon Željko Orešić neko je vrijeme uspješno bježao. Na šest godina zatvora zagrebački Županijski sud osudio ga je u odsutnosti, no policija ga je devet dana nakon presude uhitila u Sesvetama. Njegov partner u zločinu Antun Lovik osuđen je na osam godina zatvora.

I na kraju, sva navedena i mnoga druga razbojstva dokazuju čestu tezu kriminalista koji pljačkaše svrstavaju u grupu najinteligentnijih i najproračunatijih kriminalaca uopće. Možemo se samo nadati da će ti isti kriminalisti uspjeti nadmudriti i one razbojnike koji su očito brižno osmislili pet najvećih neriješenih pljački prošlog desetljeća.


Deset najvećih 1995. – 2005.
25. 4. 1996.
5.500.000
Zagrebačka banka Zagreb, transport novca

18. 3. 1999.
2.307.000
HPT Centar pošta Osijek, transport novca

26. 10. 1999.
8.000.000
Hrvatska banka d.d. Mali Prelog, transport

10. 2. 2000.
4.000.000
Slavonska banka Vinkovci, transport novca
razriješeno

7. 4. 2000.
4.064.000
Obiteljska kuća, Split
razriješeno

24. 5. 2000.
Dalmatinska banka d.d. Zadar, transport novca
razriješeno

16. 3. 2001.
2.932.000
Hrvatska pošta Solin, transport novca
razriješeno

10. 4. 2001.
1.638.750
Hrvatske pošte Centar pošta Bjelovar, transport novca
razriješeno

18. 12. 2004.
1.626.588
FINA Centar Rijeka, transport novca

20. 12. 2004.
Tommy d.o.o., transport novca

Komentiraj

Source:Marina Biluš