Buđenje tigra

TOP 8: Knjige koje trebaju svakom muškarcu

‘Buđenje tigra’ kultna je knjiga o iscjeljenju traume fiziologa Petera A. Levinea koji je primijetio je da divlje životinje vrlo rijetko pate od trauma, iako se često nalaze u prijetećim situacijama.

Ljudi, s druge strane, vrlo teško izlaze na kraj s traumatičnim iskustvima koja, nerazriješena, ostavljaju dugotrajne štetne posljedice na osobu. No nismo svjesni kolike su posljedice takve traume za društvo.

U ovoj knjizi Levine nudi revolucionarni pristup liječenju traume i iscjeljenja pojedinca, ali i zajednice, pa i cijelog društva. Čak i kad se natječu za one najosnovnije resurse – hranu i teritorij – životinje obično ne ubijaju pripadnike vlastite vrste. Zašto mi to činimo?

Što se dogodilo da smo počeli propagirati masovno ubijanje i nasilje paralelno s rastom ukupnog broja stanovnika i njihove kompleksnosti? I dok postoje mnoge teorije rata, postoji jedan korijenski uzrok koji, čini se, nije baš naširoko priznat. Trauma je jedan od najvažnijih korijenskih uzroka suvremenog načina ratovanja. Izazivanje, eskalacija i nasilje rata možemo djelomice pripisati posttraumatskom stresu.

Naši međusobni susreti u prošlosti generirali su nasljeđe straha, separacije, predrasuda i neprijateljstva. To je nasljeđe traume koje se ne razlikuje od iskustva traumatiziranih pojedinaca, osim u svojoj masovnosti.

Komentiraj