TOP 10 HRVATSKA Mi jesmo ekonomska velesila, po izvozu. Nogometaša

Autor:

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Brazil je, očekivano, nedodirljiv. Ima ih 55 puta više nego nas. Ali svejedno smo ih izbacili na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Ovako mala zemlja kao Hrvatska, apsurdno je fenomenalna u najpopularnijem sportu na planeti


Neponovljivi Miroslav Blažević bio je prvi koji je javno rekao ‘Više su sportaši napravili na promociji Hrvatske nego svi veleposlanici zajedno’.

Nije baš rekao ‘svi političari’ jer Franju Tuđmana se nije smjelo ili bar on nije ni pod razno želio spomenuti u tom kontekstu, ali… Smisao je jasan.

Dan-danas milijun puta više ljudi na svijetu zna tko je bio Dražen Petrović nego tko je aktualni hrvatski premijer. Ili predsjednik. Ili bilo koji bivši premijer. Ili predsjednik.

Dražen Petrović

CHRIS WILKINS / AFP / Profimedia

Ajde stavimo na trenutak na stranu aktualno doba koje živimo pa zajedno s njim i fenomen zvan Luka Modrić.

Da sutra na južni pol padobranom spustite BobanaKukoča, Šukera, Ivaniševića… U sekundi bi se našlo 10 pingvina da traže autogram i selfie.

I od tih ‘umirovljenika’. A još uvijek planetarnih mega-zvijezda. HRVATSKIH SPORTAŠA. Koji su: čudo jedno predivno.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Kolege iz londonskog 90min pobrojali su koliko nogometaša iz koje zemlje ove godine igra u stranim profesionalnim ligama.

I tu su države kao Brazil (215 milijuna stanovnika), Argentina (46 milijuna), Francuska (68 milijuna), Njemačka (84 milijuna), Nigerija (220 milijuna), Španjolska (48 milijuna), Engleska (56 milijuna), Kolumbija (52 milijuna) i…

Dvije anomalije. S po 392 nogometaša u Top 10. Srbija sa 6.7 milijuna stanovnika i…

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatska koju su od ’95 naovamo političari s čijih usana u slapovima teče ljubav prema domovini i Hrvaticama i Hrvatima sveli na: 3.8 milijuna (*zadnji popis; a broj opada, to svi znamo).

Brazil je na vrhu, to smo znali i bez bilo kakvih istraživanja. Ali… Taj Brazil ima: 55 puta stanovnika više nego mi, a samo 3.4 puta veći ‘izvoz’ nogometaša od Hrvatske!

I zato kad danas slušate Plenkovića, nekad Sanadera ili Kosor, sutra nekog desetog… ‘Vjerujte’ im. Jačina ekonomije mjeri se po izvozu i Hrvatska je ekonomska velesila. Ali samo po izvozu – nogometaša.

Damir Mišković mogao bi jedno 30 godina držati budžet Rijeke na ovoj razini bez da proda ijednog nogometaša, ali stalno ponavlja:

“Svi smo mi stalno u crvenom ili ružičastom što se budžeta tiče jer HNL je protočna, tranzicijska, razvojna liga. U kojoj: ako ne prodaješ onda te – nema”.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Stvar je u održivosti. Jer smo na 0,00001 posto od ekonomske snage zemalja čiji klubovi proračune pune ogromnom lovom od TV prava, ligaškog i klupskog marketinga i sponzorstava multimilijarderskih kompanija.

Ali smo zato po izvozu nogometaša: u 10 najboljih na svijetu. A ako gledamo po onom dobrom, starom sustavu ‘po glavi stanovnika’ onda smo: najbolji na svijetu!

Neka pati koga smeta… Bar u nogometu smo: vrh svijeta.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.