Davor Javorovic/PIXSELL

TONINO PICULA ‘Neizvjesnost u Makedoniji se nastavlja’

Politička neizvjesnost u Makedoniji nastavlja se s obzirom na tijesne izborne rezultate, izjavio je u ponedjeljak za Hinu zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula koji je bio promatrač na izborima održanima u nedjelju u toj zemlji.

“Izborni rezultati pokazuju nastavak visoke polarizacije i političkih podjela u makedonskom društvu… Ovoga trenutka doista vlada neizvjesnost kakav će konačan rezultat biti. Razlika je marginalna između VMRO-a i SDSM-a”, rekao je u telefonskoj izjavi Picula kojega je S&D grupacija imenovala za izvjestitelja u sjeni za Makedoniju.

Makedonska konzervativna stranka VMRO-DPMNE osvojila je 37,96 posto glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima, dok su oporbeni socijaldemokrati (SDSM) osvojili 36,65 posto.

Po Piculinim riječima, sama kampanja i izborni dan prošli su bez nekih većih incidenata i bilo je uglavnom mirno uz primjedbe koje se mogu uputiti svakom izbornom procesu.

Govoreći o nastavku visoke polarizacije i političkih podjela u makedonskom društvu, Picula je rekao da su se Makedonci polarizirali oko dvije političke grupe: VMRO-DPMNE-a i SDSM-a, dok su Albanci u Makedoniji su svoju polariziranost izrazili drugačije. Oni su očito kaznili Demokratska uniju za integracije (DUI), najveću albansku stranku u Makedoniji, koja je bila partner VMRO-u svo ovo vrijeme, ali su izgubili skoro desetak mandata u Sobranju i ojačali su posve novu albansku političku formaciju BESA-u.

Još nekoliko albanskih stranka je zbog specifičnog izbornog sustava sebi osiguralo mandate, dodao je.

“Što će to u konačnici značiti? Mislim da će se jedna vrsta neizvjesnosti nastaviti oko sastavljanja nove makedonske vlade. Ovoga trenutka doista nije jasno tko bi nju trebao sastaviti s obzirom na tu polarizaciju i ne zna se koliko će stabilna ta vlada biti”, ocijenio je.

Više scenarija

Picula smatra da je moguće više scenarija, ali je najmanje izgledna velika koalicija jer to ne bi ništa riješilo s obzirom na duboke podjele i razlike. Jedino što povezuje VMRO-DPMNE i SDSM je jasna proeuropska budućnost Makedonije, dok se po svim ostalim pitanjima bitno razlikuju, kazao je.

Što se tiče moguće uspostave manjinske vlade, pitanje je koliko bi ona bila stabilna i koliko dugo bi se održala.

Picula ne odbacuje opciju održavanja novih, ponovljenih izbora i smatra da ona “nije posve nerealna”. “Hoće li do njih doći već iduće godine možda u kombinaciji s lokalnim izborima koji bi trebali biti na proljeće, zasad nije jasno.”

Na pitanje hoće li možda EU pritisnuti albanske stranke da ne idu u koaliciju s Nikolom Gruevskim, čelnikom VMRO-DPMNE, Picula je kazao da je to teško reći, ali je dodao kako neki spominju američku stranu koja je sigurno zainteresirana za događaje u Makedoniji.

Ovoga trenutka nije jasno kakva će biti politika nove američke administracije prema ovom dijelu Europe, ali Amerikanci svakako jesu faktor koji ne bi trebalo zaobići, smatra Picula.

EU ne smije odustati

Picula podsjeća kako su izbori u nedjelju bili posljedica političkog dogovora u čijem je postizanju posredovala Europska unija, sa svrhom da se zaustavi kriza koja traje već gotovo dvije godine. Makedonija, zahvaćena unutarnjopoitičkim sukobima, nije mogla sama naći način za izlazak iz političke krize.

Početkom prošle godine čelnik oporbe, šef socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev počeo je objavljivati snimke prisluškivanja, koje su pribavljene na očito ilegalan način, a obuhvatile su na tisuće makedonskih građana što je izazvalo ozbiljan sukob s dugogodišnjim premijerom i čelnikom VMRO-DPMNE Gruevskim, koji je odbijao odgovornost svoje vlade za ilegalno prisluškivanje.

Međutim, kriza se produbljivala i prijetila je ponavljanjem sukoba širih razmjera u zemljii, po kojima dobar dio Europe i pamti Makedoniju još negdje od početka 2000-ih godina kada je došlo do sukoba između Albanaca i Makedonaca, rekao je Picula.

Europska unija je angažirala svoje posrednike i zaustavljen je daljnji rast konflikta dogovorom iz Pržina koji je postavio osnovna pravila igre između oporbe i i vlasti, s tim da izbori razriješe tu dilemu koga građani žele na vlasti u Makedoniji.

“EU ne smije posustati ako je već jednom zahvaljujući izuzetnom diplomatskom naporu potpisan sporazum iz Pržina i mislim kako bi bilo vrijedno da se on nadogradi. To bi prije svega bilo dobro za stabilnost cijele zemlje i, naravno, za njezino okruženje”, rekao je Picula.

Komentiraj