Tonin prijavljen zbog odavanja tajnih podataka u slučaju arbitraže

Slovenska obavještajna agencija (SOVA) prijavila je predsjednika parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi Mateja Tonina zbog “odavanja tajnih podataka” vezanih uz nedavnu objavu izvješća o djelovanju SOVA-e tijekom arbitražnog postupka o graničnom prijeporu s Hrvatskom, javljaju u utorak slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Kako navodi Slovenska televizija, SOVA je o prijavi izvijestila premijera, predsjednika države i predsjednika parlamenta, ali oni za sada ne komentiraju slučaj.

Tonin, koji je i predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI), kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju da o navodnoj prijavi nema saznanja ni on niti povjerenstvo koje vodi, a koje je objavilo izvješće u kojemu su navodno tajni podaci SOVA-e.
“Smatram da se možda radi o specijalnom ratu protiv našeg povjerenstva”, kazao je Tonin za Slovensku televiziju podsjetivši da je to parlamentarno tijelo nedavno ispitivalo slučajeve nepravilnog zapošljavanja u državnoj obavještajnoj agenciji, među njima i nekadašnje poznanice premijera Marjana Šareca.

Slovensko parlamentarno povjerenstvo za kontrolu tajnih službi objavilo je prošlog tjedna izvješće o djelovanju obavještajne službe SOVA tijekom arbitražnog procesa s Hrvatskom iz kojeg je vidljivo da je služba osiguravala tajnost komunikacija za slovenske sudionike u arbitraži. Krivnju za to što je 2015. u hrvatskim medijima objavljen transkript razgovora slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik izvješće je pripisalo njihovoj neopreznosti u komunikaciji, ali i nekim javnim izjavama tadašnjeg ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Na svom Twitter profilu Tonin je odbio sumnje da je objava podataka o djelovanju SOVA-e za vrijeme arbitražnog postupka naškodila slovenskim interesima te koristila Hrvatskoj u kompromitaciji arbitražnog postupka i konačne arbitražne presude, s obzirom na navode hrvatske strane kako razotkriveni angažman SOVA-e potvrđuje da je Slovenija “varala” tijekom arbitražnog postupka.

Po njegovom mišljenju, agencija je djelovala po pravilima struke odnosno tako da je štitila komunikaciju i informacije članova projektne skupine.

“Zapravo je naše izvješće o djelovanju SOVA-e tijekom arbitraže našu agenciju opralo od svake krivnje. Naše izvješće pokazuje da slovenska vlada i SOVA nisu varali u arbitraži, ono dokazuje da navodna slovenska urota protiv Hrvatske ne postoji i time jača poziciju Slovenije”, naveo je na Twitteru Tonin.

Komentiraj