FOTO: Toni Erdmann i novi Pedro Almodovar oduševili publiku u Vukovaru!

VFF

Ako niste bili ove godine na filmskom festivalu u Cannesu, mogli ste to kompenzirati dolaskom na filmski festival u Vukovaru, jer veći dio najboljih filmova prikazanih na Azurnoj obali može se pogledati na obali Dunava. Srijeda, treći dan festivala, bio je pravi primjer toga jer su prikazana dva filma koji su ove godine konkurirali za Zlatnu palmu, a to su „Toni Erdmann“ njemačke redateljice Maren Ade i „Julieta“ španjolskog redatelja Pedra Almodovara. Naravno, svi znaju za Almodovara, ne baš svi za Maren Ade, ali upravo je njezin film bio najveća  senzacija ovogodišnjeg Cannesa.

Naime, film „Toni Erdmann“, priča o ocu koji po svaku cijenu želi obnoviti bliske odnose s kćerkom koja se odselila u Bukurešt i radi u velikoj korporaciji, dobio je u Cannesu maksimalne ocjene kritičara i do posljednjeg dana figurirao je kao glavni favorit za Zlatnu palmu. U nekom čudnom obratu, film je ostao bez ijedne nagrade, što nikome nije bilo jasno. U programu Vukovar Film festivala on je sigurno jedan od favorita za nagradu.

Film „Julieta“ Pedra Almodovara nije u Vukovaru prikazan u konkurenciji za nagrade, ali je izazvao nevjerojatan interes gledatelja. Almodovar se vratio svojoj omiljenoj temi, a to su žene prepune životnih dilema. U slučaju filma „Julieta“ on prikazuje ženu koju je bez objašnjenja napustila njezina kćerka i nakon puno godina ona se preispituje kako bi shvatila gdje je napravila pogrešku. Zanimljivo, film je isprva rađen u engleskoj verziji, te je Meryl Streep prihvatila ulogu majke. No, tada je Almodovar shvatio da film nije za američko tržište, gdje je sasvim normalno da djeca napuštaju roditelje, već za španjolsko tržište, gdje se djeca teško odvajaju od roditelja, pa je tako njegova suradnja s Meryl Streep propala.

U sekciji dokumentarnog filma u srijedu je prikazan češki film „NK Romi“, priča o nogometnom klubu sastavljenom od Roma koji kreće od najniže nogometne lige u Češkoj, ali nailazi na rasističke prepreke i predrasude. Nakon što je film prikazan na festivalu u Karlovym Varyma stigao je u Vukovar i to zajedno sa njegovim redateljem Tomašem Bojarom. Bojar se kroz priču o romskom nogometnom klubu iskreno obračunao s rasizmom u Češkoj jer, kako nam je rekao, rasistički odnos spram Roma mnogi smatraju nečim sasvim normalnim. Rasistički komentari njegovih sunarodnjaka potaknuli su ga da snimi film, a kako još nije krenuo u redovnu distribuciju u Češkoj, tako još nema reakcije službene politike.

Od ovakvih ozbiljnih tema publika se u kasnim noćnim satima odmara zabavljajući se na festivalskim partyjima. Trebali ste vidjeti koncertni nastup grupe The Frajle koje su došle iz Novog Sada i oduševile oko 600 okupljenih u Radničkom domu u Vukovaru. Zabavi u Vukovaru nema kraja.  

Komentiraj