FaH

TONER: Kerry će u srijedu govoriti o svojoj viziji mira na Bliskom istoku

Američki državni tajnik na odlasku John Kerry govorit će u srijedu o svojoj viziji mira na Bliskom istoku, objavio je State Department, dok Izrael nastavlja osuđivati rezoluciju UN-a koja se protivi njegovom daljnjem naseljavanju.

“Mislim da će državni tajnik Kerry  još jednom podijeliti svoju viziju o tome kako možemo riješiti izraelsko-palestinski sukob”, rekao je u utorak glasnogovornik Mark Toner.

Kerry je vodio zadnji krug pregovora o mirovnom dogovoru ali su oni prekinuti u travnju 2014. nakon devet mjeseci.

Toner je rekao da Kerry radi na postizanju mira na Bliskom istoku puno godina te želi predstaviti svoje stajalište prije nego završi njegov mandat.

Ta će vizija svakako biti kratkog vijeka budući da on napušta State Department 20. siječnja kada se održava inauguracija novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa.

Svoj će govor održati u vrijeme kada su se zategnuli odnosi SAD-a i Izraela budući da je Washington svojim suzdržanim stavom oko UN-ove rezolucije omogućio njezino donošenje.

Rezolucija izglasana u petak osuđuje izraelsko naseljavanje na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Toner je rekao da će Kerry dotaknuti pitanje rezolucije i odbacio je izraelske optužbe da iza nje stoji Washington.

“Sjedinjene Države niti su sastavile rezoluciju niti su je predstavile”, rekao je Toner, dodajući da ju je sastavio i predstavio Egipat u koordinaciji s Palestinskim teritorijima.

 

Komentiraj