Tonči Stipanović na Bahamima želi četvrtfinale

U utorak, 3. prosinca,  na Bahamima starta sedmo izdanje finala Star Sailors League u kojem će se 23 jedriličarske posade u klasi Zvijezda boriti za nagradni fond od 200 tisuća dolara. Ove godine od hrvatskih jedriličara na Karibima jedri srebrni olimpijac Tonči Stipanović koji već nekoliko dana s flokistom Tudorom Bilićem isprobava regatno polje ispred grada Nassau.

“Stigli smo ovdje u četvrtak 29. studenoga kako bi opipali more i naviknuli se na regatno polje. U Splitu smo odradili dvadesetak kvalitetnih treninga, tako da ovdje radimo ‘fine tuning'”, kazao je Stipanović uoči starta finala.

Inače, naši jedriličari na ovom natjecanju sudjeluju već nekoliko godina. Prvi je led probio Ivan Kljaković Gašpić koji je s flokistom Antom Šitićem na Bahamima prvi put nastupio 2014. godine, a potom je naš bivši olimpijac u klasi Finn finale SSL-a jedrio još 2015. i 2017. godine. Osvajač olimpijskog zlata iz Rija Šime Fantela u Nassau je nastupio u dva navrata (2016. i 2018. godine), a svojevrsni veteran je Tonči Stipanović kojem će ovo biti četvrti put da jedri u svojevrsnom finalu jedriličarske sezone (2015., 2016., 2018. i 2019. godina). Splićanin je isto tako i autor najboljeg plasmana hrvatskih posada na SSL-u. Bilo je to odmah u debitantskom nastupu 2015. godine kada je ušao u polufinale.

“U finalu SSL-a je strašna konkurencija. Kombinacija jakih imena iz svijeta jedrenja i jednakih brodova znači zanimljive i neizvjesne regate, ali je mogućnost pogreške svedena na minimum. Jedan krivi potez ili manevar znači i desetak mjesta lošiju poziciju. Ključ je biti konstantan u kvalifikacijama koje traju četiri dana. Knockout sistem je potom jedna sasvim nova regata gdje se jedri na ispadanje, pa tu treba imati i malo sreće. Ja osobno bih bio zadovoljan prolazom u četvrtfinale”, pojasnio je Stipanović.

Star Sailors League postoji od 2013. godine kada su vodeći jedriličari u Zvijezdi osnovali natjecanje koje je ovoj klasi omogućilo život nakon što je skinuta s olimpijskog programa. Projekt organiziran prema uzoru na teniski ATP Svjetska je jedriličarska federacija svrstala uz bok America’s Cupa, Ocean Racea, World Match Racing Toura i SailGP-a, a u šest je godine natjecanje zahvaljujući modernoj tehnologiji praćenja regata, izravnom prijenosu na internetu i atraktivnim jedriličarskim imenima steklo veliki broj poklonika. Ovogodišnja regata jedri se od 3. do 7. prosinca.

Komentiraj