Tomislav Tomašević: “Treba riješiti situaciju centra Svetice i urediti ga za građane i sportaše”

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević upozorio je u nedjelju na loše upravljanje sportskom infrastrukturom i manjak sportskih sadržaja u četvrti Maksimir.

Tomašević je, obišavši s članovima Možemo! i ZJN!  Mjesni odbor Maksimirska naselja, ustvrdio kako su ŠRC Svetice i JU Maksimir primjeri lošega gradskog upravljanja sportskom infrastrukturom i gradskom imovinom.

Podsjetio je kako je zadnjih desetak godina bilo više pokušaja prenamjene sportsko-rekreacijskog centra Svetica, gdje je trebao biti rukometni dom, a zatim i nogometni kamp koji je trebao graditi Hrvatski nogometni savez.

“Iako financijska konstrukcija nije zatvorena, krenulo se s rušenjem postojećih objekata što je članove sportskih klubova i građane korisnike ostavilo bez javnih sportskih površina, a nerijetko su se provlačili kroz rupu u ogradi kako bi mogli trenirati ili vježbati na jedinoj preostaloj derutnoj atletskoj stazi”, napomenuo je, dodavši da je 2018. kada se HNS povlači iz projekta, na Gradu ostalo da uredi centar samostalno.

Po njegovim riječima, loše privremeno rješenje je dijelom i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s Crkvom te poručio da napokon treba riješiti situaciju centra Svetice i urediti ga i za građane i za profesionalne sportaše.

U Zagrebu ukupno postoji 60.000 registriranih sportaša, a kad se pridodaju i rekreativci – tek je oko 20 posto stanovnika Zagreba koji se bave nekim oblikom sporta.

Kako se ističe u priopćenju, u usporedbi s drugim europskim metropolama taj je broj jako malen. Jedan od razloga tome je nedostatak kvalitetne infrastrukture za rekreativno bavljenje sportom u cijelom Zagrebu, čija će im izgradnja biti jedan od prioriteta “pri preuzimanju upravljanja gradom”.

Tomašević je upozorio i da je puno problema u upravljanju Javnom ustanovom Maksimir, a što je rezultiralo i nedavnom smjenom ravnatelja.

“Bilježimo i rastući broj pritužbi građana oko prekomjerne sječe stabala, a nedavno je javnost saznala i za sumnjive natječaje kojima je najam najreprezentativnijih ugostiteljskih objekata u parku “igrom slučaja” dan u ruke upravo zastupnicima Gradske skupštine povezanih sa Strankom rada i solidarnosti, Redžepiju i Polovancu, i to ispod cijene”, ustvrdio je.

Tomašević to smatra i jednim od eklatantnih primjera neefikasnog upravljanjem gradskom imovinom, od čijeg korištenja Grad uprihoduje samo tri posto od ukupnih prihoda“.

Svibor Jančić, zastupnik u Gradskoj skupštini, predstavio je rješenje uređenja okretišta Borongaj, koje je prometna točka koja spaja tri vrste javnog prijevoza, što ga čini idealnim mjestom za uvođenje park&ride sustava. Predstavio je i inicijativu građana o izvedbi pješačko-biciklističkog koridora uz sam potok Bliznec.

Vera Vince, članica kvartovske grupe Maksimir, upozorila je na lošu prometnu infrastrukturu u sjevernom dijelu četvrti Maksimir, posebice vezanu uz promet oko KBC Rebro, koje je jedan od pet bolničkih objekata u sjevernom dijelu grada.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]