Tomislav Tomašević: “Rodna ravnopravnost je među naše četiri temeljne političke vrijednosti”

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika političkih platformi Možemo! i Zagreb je NAŠ! te stranaka Nove ljevice, Zelene alternative – ORaH-a i Za grad Tomislav Tomašević održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj je istaknuo da je Zeleno-lijevoj koaliciji rodna ravnopravnost jedna od četiri temeljne političke vrijednosti, uz socijalnu pravdu, ekološku održivost i demokraciju.

“Mi to pokazujemo na svakom koraku, primjenjujemo to u praksi kad govorimo o temama rodne ravnopravnosti i u radu našeg saborskog kluba i do sada u radu našeg kluba u Gradskoj skupštini. Pokazujemo to u našim strankama i platformama, pokazujemo to na našim izbornim listama”, rekao je Tomašević novinarima ispred Gradske skupštine.

Dodao je da su sve njihove izborne liste, od ulaska u politiku prije četiri godine, bile složene po “zip-modelu”. istaknuo je da kod nekih stranaka, koje poštuju zakon i stavljaju podjednak broj muškaraca i žena na liste, ako žene budu na kraju tih lista dolazi do disproporcije u njihovoj zastupljenosti u tijelima predstavničke vlasti kao što su sabor i Gradska skupština.

“Mi te liste slažemo po zip-modelu upravo da bi na kraju imali podjednak broj žena i muškaraca u predstavničkim tijelima i to će sigurno tako biti i nakon ovih izbora”, rekao je.

Saborska zastupnica Rada Borić najavila je kako ravnopravnost žena neće imati samo u Gradskoj skupštini nego i u Gradskoj upravi te u upravama poduzeća i gradskih ustanova, uključujući primjerice školske odbore. Dodala je da im je važno vidjeti što gradski proračun daje ženama i zato zagovaraju ‘rodni proračun ili rodno osjetljivi proračun’, kakav imaju mnogi gradovi u Europi, a posebno im je uzor Beč.

“Doista ćemo se truditi u našem mandatu pokazati da je proračun i rodno osjetljiv i za žene i za LGBT zajednicu i za manjine i za sve one za koje danas smatramo da su deprivilegirani u našem društvu”, istaknula je Rada Borić.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će vrlo brzo primijeniti niz politika koje su važne za olakšavanje ulaska i zadržavanje žena na tržištu rada, a odnose se na širenje mreža vrtića i jaslica kao jedan od bitnih elemenata zadržavanja žena na tržištu rada.

Istaknula je i kako sudjelovanje djece u predškolskoj skrbi ima izuzetno pozitivan efekt na njihovo kasnije obrazovno postignuće, što je važno posebno gdje su djeca u obitelji koja je socijalno ugrožena. Najavila je i da će olakšati upis djece nezaposlenih roditelja u vrtiće, što je potrebno kako bi se majkama olakšalo traženje posla ili pohađanje obrazovne prekvalifikacije.

Komentiraj