Tomislav Tomašević o imenovanjima u Holdingu: “Dobili smo mandat da rješavamo probleme”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao radni sastanak s ministrom Darkom Horvatom o obnovi Zagreba nakon potresa. Nakon sastanka Tomašević je odgovarao na novinarska pitanja, a komentirao je i odluku o imenovanju novih članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga bez javnog natječaja.

Podsjetimo, Skupština Zagrebačkoga holdinga, koju čine Tomašević i njegovi zamjenici, u ponedjeljak je na sjednici razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovala Suzanu Brenko i članove odbora Ratka Bajakića i Damira Topića, priopćio je Ured zagrebačkoga gradonačelnika. Imenovan je i djelomični sastav Uprave Holdinga od dva člana – predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol.

Na novinarsko pitanje je li Tomašević ovim imenovanjima prekršio predizborna obećanja da će za sve pozicije raspsivati javne natječaje, odgovorio je: “U situaciji gdje vas zatekne izvješće koje je bilo nedavno objavljeno, s 305 milijuna kuna gubitaka, zapravo smo imali dvije opcije. Ili ostaviti staru Upravu, koja očito nije stavila stvar pod kontrolu, ili razriješiti staru Upravu i ostaviti Holding bez Uprave nekoliko mjeseci, koliko bi trajao javni natječaj. U toj situaciji odlučili smo se da je najodgovornije rješenje imenovati minimalni broj članova Uprave, dvoje, isto tako minimalni broj članova Nadzornog odbora, kako bi se odmah počelo uvoditi red, kako bi se odmah počelo s pripremom za restrukturiranje, refinanciranje duga i tako dalje, a raspisati javni natječaj za preostala tri člana Uprave i preostale članove Nadzornog odbora”.

Tomašević je dodao da su pravi uvid u stanje dobili tek nakon primopredaje vlasti. Istaknuo je da su Holding i Grad Zagreb sustav spojenih posuda – sve financijski loše u Holdingu direktno loše utječe na Grad, i obrnuto. “U tom smislu jednostavno smo zaključili da moramo brzo djelovati i povukli smo potez koji smo povukli. Dobili smo mandat da rješavamo probleme i to je bilo, po nama, najodgovornije u ovoj situaciji”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Dodao je da je riječ o nužnoj mjeri u ovoj situaciji. Ako će biti neka hitna situacija u nekim gradskim poduzećima, dodaje, bit će još ovakvih izravnih imenovanja. No, one će, poručuje, itekako biti iznimke.

O suradnji s SDP-om Tomašević je rekao da se ‘dogovaraju fine nijanse’.

Komentiraj