Tomislav Tomašević najavio novi natječaj za aute, pola će ih biti električno ili hibridno

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je sa svojim zamjenicima održao redovitu konferenciju za medije.

Danijela Dolenec najavila je otvaranje natječaja za mjesto glasnogovornika Grada Zagreba. Glasnogovornik je, objasnila je, zadužen za kompletnu komunikaciju prema javnosti, mora imati 4 godine iskustva, aktivno poznavanje barem jednog stranog jezika.

Gradski ured za prostorno uređenje traži pročelnika. Natječaji se formalno raspisuju u srijedu, a u četvrtak će biti vidljivi u Narodnim novinama. Natječaji su otvoreni do 7. listopada.

Također, Danijela Dolenec najavila je i osnivanje radne skupine za financije Grada Zagreba. “Funkcija je poboljšanje financijske održivosti proračuna i poduzeća,. To je savjetodavna funkcija. Ona ima i vanjske članove. Ja sam predsjedavajuća, članica je pročelnice za financija i njena pomoćnica, vanjski članovi su Damir Bakić i Boris Lalovac. Radi se pro bono”, rekla je.

Luka Korlaet najavio je projekt ‘Potresni rizik’, kojim se popisuju zgrade u razvoju u smislu potresnog rizika. Stvaranje baze podataka omogućit će analizu zgrada. “Građani će samoupisom na stranicama www.potresnirizik.zagreb.hr pomoći u sakupljanju podataka za bazu”, rekao je.

Tomislav Tomašević novinarima je rekao da su poništili prethodni natječaj za najam 150 gradskih vozila, vrijedan 4,5 milijuna za jednu godinu. “Sad traje postupak za 50 automobila, procijenjena vrijednost je oko 5,4 milijuna za tri godine. Napravili smo i izračun je li dnevni najam bolji ili ne, Novost je da otprilike pola tih automobila će biti na hibridni ili električni pogon. U tom smislu naša uprava koja ćeli promovirati zelenu javnu nabavu, želimo na neki način mijenjati i korištenje automobila. To isto ima uštede što se tiče goriva”, rekao je.

Na novinarsko pitanje o biootpadu, Tomašević je rekao da ne može detaljno odgovoriti, jer je natječaj u tijeku. “Raspisali smo natječaj jer Grad u ovom trenutku to ne može sam. Snalazimo se kako znamo. Dugoročno rješenje je kompostana u vlasništvu Grada Zagreba, i tu mislimo aplicirati na EU fondove. Povjerenstvo pregledava dokumentacije poduzeća koja su se javila na natječaj”, rekao je Tomašević i dodao da vjeruje da će odluka biti u roku do mjesec dana.

“Dok grad nema kompostanu, potrebna nam je suradnja, sukladno Zakonu o javnoj nabavi donijet ćemo odluku i izabrati najpovoljniju ponudu”, odgovorio je na pitanje hoće li izabrati Petra Pripuza, čija je ponuda najpovoljnija. “Zagreb ne može to raditi sam. Treba nam natječaj za biootpad”, odgovorio je na pitanje hoće li poništiti natječaj zbog Pripuza.

Na subotnjem ‘Festivalu slobode‘, rekao je Korlaet, bili su predstavnici Stožera Grada Zagreba. “Bila je i policija. Policijski načelnik PU zagrebačke me izvijestio da se pregledavaju snimke. Kao što znate skup nije bio prijavljen”, rekao je dogradonačelnik.

Tomašević je dodao da oni ne daju dozvole za javna okupljanja, to se radi u policiji. Na njima je, poručio je gradonačelnik, da koordiniraju s policijom.

Komentirajući žičaru, Tomašević je rekao da se jučer trebao sastati s ministrom Olegom Butkovićem, ali do sastanka nije došlo. “Čekamo novi termin. Odvija se komunikacija da riješimo problem. Paralelno, idemo dalje s javnim natječajem. Žičara svako malo mora raditi kako bi se jamstveni rok poštivao. ZET radi na natječaju”, rekao je.

Nada se da će u roku od tjedan dana doći do natječaja za bukobrane. “S ministrom prometa pričat ćemo o korištejnu EU sredstava, nisam sretan kako je žičara izvedena, koliko je koštala, preko 100 milijuna eura, dosta opterećuje ZET. Apeliram da građani što više koriste javni prijevoz, a ne da na cestama vidimo što više automobila”, rekao je Tomašević.

Komentirajući glomazni otpad i drobilice, Tomašević kaže da je postupak, što se tiče dozvola, u tijeku. “Količina glomaznog otpada koje Čistoća kupi po ulicama je povećana, dosta povećana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tražimo nova kratkoročna rješenja. Skladišta se dosta brze pune”, istaknuo je.

Nada se da nove drobilice stižu u roku od tri mjeseca, iako je rok šest mjeseci.

“Što se tiče obrade metala i plastike tu su ugovori na snazi i ne bi trebalo biti nikakvih problema oko toga. Ne postoji nikakva razlog za bilo kakve zastoje. Vrećice se dijele na kućne adrese, to ide nekom dinamikom, ako građani nisu dobile vrećice neka prijave Čistoći”, rekao je Tomašević.

“Općenito, o sortiranju, rekao sam da radimo na tome da se sortirnica napravi u vlasništvu Grada Zagreba, jer nakon što se sortira plastika možemo je prodati. Umjesto da plaćamo poduzećima možemo prodavati takvu sortiranu plastiku. Morat ćemo ići s novim cjenikom, znači naplaćivat će se po količini nesortiranog otpada”, dodao je gradonačelnik.

 

Komentiraj