Tomislav Tomašević: “Idu aktivnosti s pripremama uvođenja građanskog odgoja u škole”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovitu konferenciju za novinare.

Na početku je Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet izvijestio o obnovi. “Obišli smo zgrade s crvenom, sad su na redu one sa žutom naljepnicom. 6101171 je telefon na koji se može pozvati mobilni tim”, rekao je i dodao da kreće obnova školskih zgrada.

“Vodimo računa o sugrađanima koji su na listi stanova za socijalni najam i da ćemo to dodjeljivati maksimalno pravedno”, rekao je Korlaet.

Tomašević je na početku svog obraćanja govorio o početku nove školske godine. “Što se tiče statistike, nije toliko bitno. Bitno je da se ne mijenja ništa što se tiče stečenih prava vezano za udžbenike i radne materijale”, rekao je.

Gradonačelnik je dodao da mu je drago da su zadnjih nekoliko mjeseci uspjeli povući novac iz Europe za pomoćnike u nastavi. “Imat ćemo triput više pomoćnika u nastavi koji su financirani iz europskih sredstava”, rekao je i otkrio da će biti angažirano 925 pomoćnika u nastavi za 1049 učenika, što je najviše dosad.

“Nema promjena vezano za održavanje nastave. Organiziran je prijevoz za učenike koji ne idu u svoje škole”, dodao je.

O vrtićima je rekao da je zaprimljeno 8663 zahtjeva, što je za oko 200 više nego prošle godine. “Upisano je 7086, a prošle godine 6551 dijete. Upisali smo 500 djece više nego lani. Neupisani su uglavnom jer su premladi, dodatno ćemo upisati još 207 djece na ovaj broj”, istaknuo je i dodao da će se baviti gradnjom novih dječjih vrtića, ali se to, dodaje, ne može riješiti preko noći.

“Pedagoški standard nije u redu već dugo niz godina. Kadrovski se mora pomoći osoblju. Potrebni su nam i prostorni kapaciteti. Gledamo kako da iz EU fondova financiramo gradnju novih vrtića, da budu dostupniji i da zadovoljavaju standarde. Ponavljam upisali smo već sada 500 djece više, a još ćemo ih toliko upisati u ovoj pedagoškoj godini. I za to osiguravamo kapacitete. Ako me pitate za usporedbe roditelj-odgojitelj, iznos koji se plaća za to počinje se bližiti iznosu koji se plaća za odgajatelje”, poručio je.

Naglasio je da se na natječaj za 400 članova školskih odbora javilo čak 2300 ljudi. “Više nego 10 puta više od onoga koliko treba. Prijave još dolaze jer dolaze poštom. To pokazuje da su građani zainteresirani da sudjeluju u upravljanju, jer motiv sigurno nisu naknade koje smo smanjili”, rekao je.

Otkrio je i da će u škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje. “Danas je išao dopis da se vidi koliko je učenika zainteresirano za tu izvannastavnu aktivnost. I već ove godine će to biti uvedeno tamo gdje je interes velik”, rekao je.

Dodao je da će sljedeći tjedan raspisati prve javne natječaje za pročelnike za Ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika i gradski kontrolni ured.

Upitan o obnovi, Tomašević je rekao da je davno bilo vrijeme da se nađu rješenja. “Već neko vrijeme su identificirane sve prepreke pa i u zakonodavnom obliku. Mi kad smo došli na vlast krenuli smo u komunikaciju s ministarstvom i s fondom, trudimo se da pomažemo objema institucijama kako god možemo. Svi su identificirali da zakonodavni nije adekvatan”, rekao je Tomašević.

Još, kaže, ne znaju finalni tekst, ali na Vladi je da predloži tekst zakona koji će ići u saborsku proceduru. Tomašević je dodao da pozdravljaju da se konačno adekvatnije promijeni zakonski okvir.

Dodao je da će u najkraćem roku biti raspisan poziv za stanove za one koji još uvijek žive u hostelu zbog potresa. “Mi smo napravili zaključak na temelju ankete koju smo proveli u hostelu, jedan dio građana bi radije ostao u hostelu, prioritet su obitelji s malom djecom. Vidjet ćemo koliko će biti prijavljenih, ponudit ćemo stanove koji su na raspolaganju. Svi stanovi koji su u vlasništvu grada, sad je pri kraju i natječaj za socijalno ugrožene skupine. za njih vrijedi da su to nenamješteni stanovi. to je pravilo od početka. Ali razmatramo i neke druge opcije”, rekao je.

Tomašević je odgovorio i na novinarsko pitanje o traženju 227 milijuna kuna odštete. “U situaciji dok traju postupci, gdje je moguće podnijeti odštetni zahtjev, gdje god je bilo, mi smo to učinili i to u visini koju je Uskok naveo u optužnici, bez obzira je li to previsok ili prenizak iznos. Da nismo predali taj odštetni zahtjev, u slučaju da se utvrdi krivnja mi bi teže došli do tog novca,. u svrhu interesa smo predali te odštetne zahtjeve”, rekao je.

Komentirao je i situaciju u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

“Koliko znam, bolnica ima novog v.d. ravnatelja. Moram priznati da do mene dolaze razne poruke, traže me sasatanke oko mjesta za ravnatelja Srebrnjaka. Nemam namjeru ići na takve sastanke, o ravnatelju odlučuje Vijeće temeljem natječaja. Ne mislim se s nikime sastajati niti dogovarati. Vijeće bolnice će odlučiti o tome”, poručio je Tomašević.

Na pitanje o novim pročelnicima i vršiteljima dužnosti, Tomašević je odgovorio da do raspisivanja natječaja za nove pročelnike za vršitelje dužnosti mogu staviti isključivo zaposlenike Gradske uprave.

Tomašević je dodao da ne zna detalje jer su negdje promijenjene optužnice. No, kaže, tamo gdje je Grad oštećen, podnijeli su zahtjeve.

Istaknuo je da se još uvijek radi na problemu s otpadom. “Čekamo još da vidimo je li bilo žalbi na natječaj za kupovinu drobilice. Uskoro ćemo znati. Što se tiče postupka dozvole i najma to će trajati tjednima, a što se tiče kupovine to će trajati mjesecima”, dodao je.

Poručio je da smatra da po gradu nije potrebno toliko zastava. “Mislimo revidirati i čekati istek nekih ugovora. Možemo imati bolje stanje zastava i imati ih manje. Primjerice, potpisao sam odluku o poništenju natječaja za dekorativnu rasvjetu za Most mladosti. Smatram da to nije prioritet u ovakvim okolnostima”, rekao je.

Što se tiče žičare, Tomašević je rekao da ona još nema dozvolu koja se tiče buke. “Još se vodi spor kakav je to objekt, međutim i dok se vodi upravni spor, radi se na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka, i uskoro će ići nabava za to. jer vremena nemamo i žičara samo gomila gubitke”, rekao je.

Gradonačelnik kaže da još uvijek nisu stigli sjesti s upravom Dinama. “Jasno smo govorili da mora doći do transparentnijeg poslovanja i da je Grad spreman ako dođe do promjena, dati gradsku imovinu kao bi se srušio stari i izgradio novi stadion. Gledamo kakvi su modeli suradnje kluba koji je udruga građana i Grada. To je problem koji traje 20 godina, nije za očekivati da će se riješiti u nekoliko mjeseci”, rekao je.

Komentiraj