Tomislav Tolušić izlazi iz Remetinca! Europski tužitelji ispitali sve svjedoke

Ured europskog javnog tužitelja podnio je zahtjev za puštanjem iz istražnog zatvora bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Tolušić je, podsjetimo, zbog sumnji da je nezakonito izvukao novac iz EU fonda za gradnju svoje vinarije uhićen 7. srpnja. Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke određen mu je istražni zatvor.

Prema prijedlogu Ureda europskog javnog tužitelja, svjedoka je bilo 16. Portal Telegram javlja da su svi svjedoci u međuvremenu ispitani, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu samo formalno mora donijeti rješenje o tome, nakon čega će Tolušić moći izaći iz Remetinca. To se očekuje još tijekom današnjeg dana.

Među spomenutim svjedocima, kako je u novom broju objavio Nacinal, je i aktualna ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

ZASAD SAMO SVJEDOCI: Europski istražitelji zbog Tomislava Tolušića ispitali i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i dvojicu njenih bliskih suradnika

Novac za izgradnju i opremanje vinarije

EPPO, ne objavljujući identitete, navodi da je Tolušić kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4,65 milijuna kuna pri čemu je razina sufinanciranja europskim sredstvima bila 70 posto.

Tolušić je u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom financijske institucije te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati, izvijestilo je tužiteljstvo.

Štoviše, on nije obavijestio agenciju o promjeni načina financiranja te mu je odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2,92 milijuna kuna, navode u priopćenju.

Tolušić se, dodaju, prijavio na drugi natječaj koji je agencija raspisala 2. lipnja 2021. za podizanje novih i restrukturiranje vinograda.

U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja

Kako bi pribavio potvrdu tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi natječaj, Tolušić je osobno predao Ferencu projekt podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže potporu u sklopu natječaja bili obvezni dostaviti uz natječajne prijave.

Tražio novac za podizanje već zasađenog vinograda

U tom je dokumentu naveo da se odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svjestan da ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Na Tolušićev zahtjev te unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena Ferenc je izdao traženu potvrdu, kako bi Tolušiću omogućio da podnese prijavu na natječaj protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekt zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća”, navodi europsko tužiteljstvo.

Tolušić je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt te ga priložio prijavi na natječaj.

Pritom je očekivao dobiti potporu od 1,5 milijuna kuna, s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85 posto, odnosni preko 1,3 milijuna kuna. Međutim, kako je agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da prvoosumnjičenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije odobreno, pojašnjava EPPO.

EKSKLUZIVNO: Ministrica Marija Vučković imala je ključnu ulogu u aferi Tolušić, koju sada razotkrivaju europski istražitelji

EKSKLUZIVNO: Sumnja se da je sustav Tolušiću i Gabrijeli Žalac omiljene tvrtke Omega Software omogućavao da se uz pomoć botova stvori kriminalna hobotnica za sistemsku pljačku novca EU-a

Komentiraj