Tomislav Sokol: “Uredba o ‘zelenoj potvrdi’ moguća u lipnju”

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol u utorak je u emisiji HRT-a ‘Dobro jutro, Hrvatska’ komentirao prijedlog Europske komisije o uvođenju digitalnih Zelenih potvrda za slobodno kretanje u EU te usporedio epidemiološke mjere u Belgiji s onima u Hrvatskoj.

Europska komisija predstavila je prijedlog digitalnih Zelenih potvrda kao rješenje za sigurnije slobodno kretanje unutar Europske unije tijekom pandemije koja bi se izdavala u digitalnom i fizičkom obliku.

“Kada bi ova potvrda sadržavala samo to je li netko cijepljen, to bi bilo diskriminatorno zato što u ovoj fazi nije cijepljena većina ljudi”, rekao je Sokol te dodao da bi uz podatke o cijepljenju, potvrda sadržavala i informacije o tome da li je netko prebolio COVID 19, odnosno ima li negativan test.

Rekao je kako vjeruje da bi se u lipnju mogla izglasati uredba o potvrdi, a toliko je potrebno i da se uspostavi digitalna infrastruktura kako bi se mogli razmjenjivati podaci između država članica.

Smatra da je upravo uvođenje Zelenih potvrda važno za turističke zemlje poput Hrvatske. “Moći će se na jednostavniji način provjeriti je li osoba cijepljena, je li preboljela COVID-19, odnosno ima li negativan test, tako da možemo što više ljudi pustiti u zemlju, a da smo pri tom sigurni da neće predstavljati rizik za javno zdravstveni sustav”, istaknuo je.

Još uvijek nije poznato koliko će Zelene potvrde vrijediti, s obzirom na to da se ne zna koliko dugo osoba koja je preboljela COVID ima antitijela, ali Sokol je rekao da bi potvrda za osobe koje su preboljele COVID-19 trebala vrijediti do 180 dana.

“Ono što uredba predviđa je da se državama članicama ostavi sloboda hoće li države prihvatiti cijepljenje nekim drugim cjepivom koje nije odobreno od Europske agencije za lijekove”, kazao je Sokol, ali i naglasio da bi se upravo oko tih cjepiva mogla ‘lomiti koplja’ na razini EU-a.

Sokol je naglasio kako cilj ovog dokumenta nije uspostavljanje ograničenja između država već da se olakša kretanje, a svaka država pored ovog dokumenta može koristiti i druge dokaze da li je netko cijepljen, ima li negativan test i je li prebolio COVID-19.

“Što se tiče cijepljenja, u cijeloj EU je situacija slična i ide sporije nego što se očekivalo”, rekao je i dodao da je razlog tome AstraZeneca koja je podbacila s proizvodnjom cjepiva u okviru svojih potpisanih obveza.

Sokol je rekao da je dobra vijest objava Pfizera da će proizvesti više cjepiva nego što je bilo planirano. “Oni bi u prvih 6 mjeseci trebali dostaviti 300 milijuna doza. Kada to zbrojimo s ostalim proizvođačima ostaje realan cilj da se do kraja ljeta cijepi 70 posto odrasle populacije EU, istaknuo je.

Sokol je usporedio i epidemiološke mjere u Belgiji s onima u Hrvatskoj te zaključio kako su mjere u borbi protiv koronavirusa u Belgiji puno rigoroznije.

“Sve je zatvoreno osim osnovnih trgovina, kafići ne rade, a policijski sat je od 22 sata i takva situacija u Belgiji traje već 5 mjeseci što je polučilo nekakve rezultate, ali još nije idealno”, rekao je i dodao da je najveći problem s novim sojevima koji su se pojavili.

Komentiraj