Slavko Midzor/PIXSELL

TOMISLAV KARAMARKO ‘Gruba je neistina da sam ikada bio doušnik UDBE’

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko prošlog tjedna i službeno u redakciju Nacionala poslao je ispravak na intervju koji je za naš tjednik 2. lipnja dao bivši hrvatski premijer i jedan od osnivača HDZ-a Josip Manolić. U tom intervjuu Manolić je iznio tvrdnje da je današnji šef HDZ-a u prošlosti bio doušnik Udbe. „Da je Tuđman išao provoditi lustraciju, prvo bi se Karamarka morao riješiti jer je Karamarko radio za Udbu krajem 80-ih. Dakle, radio je s onima koji su obrađivali Tuđmana u periodu kad je on bio u debeloj oporbi prema postojećoj vlasti“, izjavio je Manolić za Nacional. Reagiranje Tomislava Karamarka prenosimo u cijelosti.

 

  • Karamarko u pismu Nacionalu tvrdi da su neistinite izjave da je radio s onima koji su obrađivali Tuđmana

 

„Obraćam Vam se povodom članka objavljenog u Vašem tjedniku, broj 892 dana 02. lipnja 2015.g., na stranicama 12 od 18, pod naslovom: KARMARKO JE BIO DOUŠNIK UDBE“ – OBJAVLJUJEMO INTERVJU I ULOMKE IZ POLITIČKIH MEMOARA JOSIPA MANOLIĆA“ te „PREVIRANJA U HDZ- u i NAMETANJE PROUSTAŠTVA“, autorice Orhidee Gaure Hodak. Obzirom da se u navedenom članku iznosi čitav niz neistinitih tvrdnji vezanih uz moje ime, temeljem čl.41. st.1. Zakona o medijima, zahtjevam objavu ovog ispravka i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način, istom veličinom slova naslova i teksta na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi. Temeljem čl.42. st.1 Zakona o medijima, navodim na koje dijelove teksta se ovaj zahtjev odnosi:

„Manolić… prvi put javno iznosi tvrdnju da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, nekoć njegov predstojnik ureda, bio doušnikUdbe“;

„…..Lustracija koju Karamarko zastupa danas je politikanstvo koje nema veze s povijesnim činjenicama“;

„Da je Tuđman išao provoditi lustraciju, prvo bi se Karamarka morao riješiti jer je Karamarko radio za Udbu krajem 80-ih. Dakle, radio je s onima koji su obrađivali Tuđmana ui periodu kada je on bio u debeloj oporbi prema postojećoj vlast“;

„….znao sam za njegove veze s Udbom, ali to mene tada nije smetalo…jer je Karamarko bio veza s crkvom u Frankopanskoj ulici, i bio je agent Udbe“;

„da, ucijenili su ga. Imao je neku vezu sa sitnim kriminalom, policija je došla do toga pa je on… prihvatio suradnju. A oni su mu zauzvrat zakamuflirali te sitne veze s kriminalom“;

„….Manolić otkrio da mu je prije nekoliko godina knjiga bila ukradena te je optužio predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka… da su željeli spriječiti objavljivanje njegove knjige“.

Kako se radi o neistinama i uvredljivim informacijama koje su iznijete, a vezane su uz moje ime, predlažem da temeljem članka 42. st. 2 Zakona o medijima, odmah po primitku ovog zatjeva objavite sljedeći ispravak:

Gruba je neistina da sam ikada bio doušnik Udbe. Nije istina da je lustracija koju danas zastupam politikanstvo koje nema veze s povijesnim činjenicama. Gruba je neistina da sam ikada radio za Udbu ili da sam radio s onima koji su obrađivali predsjednika Tuđmana. Nije istina da sam kao agent Udbe bio veza s crkvom u Frankopanskoj. Nije istina da bi ikada, od bilo koga, bio ucijenjen niti da sam imao vezu sa sitnim kriminalom pa da sam stoga prihvatio bilo kakvu suradnju s Udbom kako bi mi Udba to zakamuflirala. Nemam nikakve veze s nestankom knjige Josipa Manolića niti o nestanku iste imam bilo kakvih saznanja pa je krajnje nekorektno spominjati moje ime u kontekstu istog.

‘Čl.24 st.2. Zakona o medijima glasi: glavni urednik odgovara za sve objavljene informacije, pri čemu se odgovornost glavnog urednika odnosi i na uredničku obradu objavljene informacije (izbor naslova, podnaslova, teksta ispod fotografije i slično), što znači da glavni urednik, ujedno i autor predmetnog članka, odgovara za iznesene navode koji predstavljaju netočnu i neprovjerenu informaciju. Stoga predlažem da u prvom sljedećem broju Vašeg tjednika objavite zahtijevani ispravak, jer ću u protivnom, pred nadležnim sudom pokrenuti postupak radi objave ispravka kao i tužbu protiv nakladnika za naknadu štete“, stoji u ispravku predsjednika HDZ-a.

Komentiraj