Robert Anic/PIXSELL

TOMISLAV KARAMARKO: “Dajmo našim braniteljima vremena da jasno artikuliraju svoje interese i nemojmo im osporavati demokratska prava koja su drugi sebi dopustili”

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade RH je u nedjelju na Facebook profilu objavio dva statusa. Jedan je objavljen pod naslovom “Jedan od stupova demokracije su i branitelji”, a drugi glasi “Demokratizirat ćemo društvo”.

U prvome je napisao kako bi cijelo društvo trebalo imati poseban senzibilitet prema našim braniteljima.

“Moramo razumjeti kroz što su oni prošli i koliku su žrtvu podnijeli. Usprkos svemu što su napravili i dali za ovu zemlju, branitelji su godinama bili izvrgnuti pravom progonu koji je ponekad sličio srednjovjekovnom lovu na vještice. Sve to je bilo praćeno provokacijama poput onih kad je na HNK-u u Rijeci baš na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti zastava spuštena na pola koplja”, napisao je Tomislav Karamarko.

“Ne treba nitko biti zabrinut ako branitelji nekom svojom izjavom sad pokažu kako je to bilo i kako su se oni osjećali kad im se prijetilo izradom registra branitelja. Dajmo našim braniteljima vremena da jasno artikuliraju svoje interese i nemojmo im osporavati demokratska prava koja su drugi sebi dopustili”, naveo je te se u drugom statusu osvrnuo na pitanje lustracije.

“Borba za istinu i suvremenu demokratsku državu u kojoj svatko mora snositi posljedice svojeg društvenog angažmana nema alternative. Jedino u tom smislu možemo govoriti o lustraciji. Nitko u Republici Hrvatskoj neće provoditi lov na ljude. Nitko neće formirati komisije i istražna tijela koja će kopati po tuđoj prošlosti”, navodi Karamarko.

“Mi moramo zauzeti jasno stajalište prema suvremenim zbivanjima. U suvremenoj hrvatskoj državi nemaju mjesta one vrijednosti koje su bile temelj društva prije 30. svibnja 1990. Vrijednosti na kojima se temelji Republika Hrvatska proizlaze iz Domovinskog rata i srednjoeuropske demokratske tradicije. Svojim jasnim stavom prema vrijednostima na kojima počiva hrvatska država i demokracija moramo stati na put onima kojima smetaju osobna prava i slobode, kojima smeta samostalna i suverena Republika Hrvatska i koji ne poštuju pravni poredak”, ustvrdio je.

Komentiraj