Ministar regionalnog razvoja i fondova EU TomislavTolušić gostovao je večeras u ‘Pressingu’ N1 televizije, gdje je poručio kako se broj županija neće smanjiti, te kako će njegovo ministarstvo zapošljavati još ljudi. Poručio je kako treba ukinuti Zakon o sanaciji javnih ustanova i bolnica i da nema potrebe za šatorom u Savskoj.

Na pitanje što planira napraviti u svom mandatu oko povlačenja više novca iz fondova Europske unije, Tolušić kaže: “Bivša vlada je planirala za 2015. blizu 8 milijardi kuna povučenih sredstava iz EU fondova, to je spalo na oko 4 milijarde. Nažalost, krive procjene i sporost u povlačenju sredstava rezultirale su time što će dio novca ostati u proračunu EU, umjesto u proračunu Hrvatske.”

Dodao je kako je naslijedio relativno dobro ministarstvo, u smislu operativnosti i partnerskih sporazuma, ali i da je sustav bio spor. “Puno smo izgubili, ali ne mogu reći je li kriv ministar ili premijer”, ističe.

Kao neke od problema u ministarstvima naveo je nedostatak koordinacije. “Ljevica nije znala što radi desnica, ministarstva nisu znala što se radi u drugom”, poručuje. Vjeruje da će i ove godine imati blitu milijardu kuna u proračunu iz Europske unije, a najavio je i jednostavnije procedure.

“Ne slažem se s tezom da nisu bitne županije, Hrvatska nema više ni manje županija od ostalih zemalja EU”, odgovorio je na pitanje o županijama. Naveo je kako su županije definitivni najbitniji dio funkcioniranja države, ali kako se to možda ne vidi u Zagrebu.

“ustav nije loš, treba ga samo usmjeriti i ubrzati. Mi smo kao lokomotiva na tračnicama: ne možem lijevo ni desno, nego samo naprijed, ali možemo 40 na sat, i možemo 140 na sat. Hajmo prema tih 140”, zaključio je Tolušić.

Komentiraj