Tomić: “U Hrvatskoj je zabilježeno 18% ozbiljnijih nuspojava i 22 smrtna slučaja”

Nastavlja se cijepljenje u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković ranije je najavio da ćemo do kraja lipnja cijepiti oko 55% odrasle populacije, no na tu prognozu moglo bi utjecati nepovjerenje dijela građana prema cjepivu AstraZenece.

 

Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić rekao je da bi EMA odluku trebala donijeti sljedeći tjedan, najvjerojatnije u utorak ili četvrtak, kada zasjeda povjerenstvo za farmakovigilanciju.

“Sukladno dosadašnjoj ocjeni, to je cjepivo koje ima odobrenje EMA-e, gdje je omjer koristi i rizika pozitivan, te vjerujemo da će se ono moći primjenjivati uz eventualno ažuriranje informacija o lijeku”, dodao je.

I dalje vlada nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece, što se tiče nuspojava tog cjepiva, Tomić je rekao kako je i kod tog cjepiva EMA ocijenila omjer koristi i rizika pozitivnim, ocijenila je i da postoji određena povezanost s rijetkim tromboembolijskim slučajevima, koji su ponekad povezani s trombocitopenijom.

“Nastavlja se kontinuirana procjena uz dodatne podatke koje će države članice dostaviti, uzimajući u obzir i epidemiološke podatke kako bi s eventualno ustanovili svi čimbenici rizika”, naglasio je Tomić u Dnevniku HRT-a.

Nuspojave u Hrvatskoj 

Osvrnuo se na nuspojave u Hrvatskoj, rekao je da ozbiljnijih nuspojava ima oko 18% poput preosjetljivosti ili tromboembolijskih slučajeva.

“Što se tiče smrtnih slučajeva, prijavljena su 22, za njih 10 je zatražena dodatna dokumentacija koja se dodatno istražuje, za 7 ih je odbačeno kao potpuno nepovezani, a za 5 nije vjerojatna povezanost s cjepivom”, dodao je.

Komentiraj