TOMIĆ: “Neće biti velikog vala novih otkaza”

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nada se da će danas najavljene vladine mjere spriječiti val otkaza i porast nezaposlenosti, izjavila je za RTL glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.

Plenković najavio nove mjere za poduzetnike i radnike

“Nadamo se da će spriječiti veliki najavljeni val otkaza, koji je zapravo bio najavljivan i za puno ranije”, kazala je Tomić. Dodala je kako su “potpore koje su i dosad bile na snazi uvelike pridonijele tome da nezaposlenost nije drastično povećana. Zapravo, u prvih sedam mjeseci, brojke zaposlenosti niže su nešto iznad jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, kazala je Tomić.

Tomić se slaže da se sada, s vladinim mjerama, čine pretjeranima prognoze o sto tisuća nezaposlenih do kraja godine. “Ako se prisjetimo, od ožujka do svibnja, više od jedne trećine svih zaposlenih koristilo je vladine potpore. To je uvelike utjecalo na to da se spriječe novi otkazi. Neki ljudi jesu ostali bez posla, to se ne može zanemariti, ali nije došlo do drastičnog povećanja kao tijekom krize 2009.”

Tomić vjeruje da će i ove godine jesen donijeti povećanje broja nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, zbog sezonske prirode hrvatskog gospodarstva, uvelike orijentiranog na turizam. “Hrvatsko gospodarstvo, i samim time tržište rada, ima izražen taj sezonski karakter, pa je jesen obilježena nešto većim priljevom radnika na Zavodu za zapošljavanju. Vjerujem da će i ove godine biti tako nakon završetka sezone, koja će trajati kraće no što smo se nadali. Nešto veći broj nezaposlenih bi mogao biti, ali čvrsto se nadamo da neće doći do velikog vala novih otkaza. Nama u HUP-u, sindikatima pa očito i Vladi prioritet je očuvanje radnih mjesta.”

Komentiraj