Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić zatražila je u utorak od Europske komisije da posreduje između Hrvatske i Italije u dogovoru o produženju zabrane izlova ribe u Jabučkoj kotlini jer će, ukoliko se ne postigne novi dogovor između dvije države i izlov nastavi, svi pozitivni učinci dosadašnje jednogodišnje zabrane na stanje ribljih stokova brzo biti poništeni, priopćio je ured zastupnice.

Zastupnica Tomašić u svom zastupničkom pitanju Europskoj komisiji zatražila je konkretne preporuke Bruxellesa kako bi se osiguralo da se i u ovom slučaju poštuju ciljevi Zajedničke ribarstvene politike umjesto da se pogoduje isključivo velikoj talijanskoj floti. Tomašić smatra kako Komisija sa svojim nadnacionalnim autoritetom može katalizirati brzi dogovor dviju strana, stoji u priopćenju.

“Ako Talijani otvore zonu za izlov, nema nikakvog smisla da Hrvatska produžuje zabranu sa svoje strane. Tako ćemo samo diskriminirati vlastite ribare, a veća talijanska flota će ionako brzo ‘počistiti’ cijelu Jabučku kotlinu. Zato je važno da se zabrana produži s obje strane i ja mislim da bi Komisija tu trebala igrati važnu ulogu. Očuvanje ribljih stokova jedan je od glavnih ciljeva nove Zajedničke ribarstvene politike i Komisija mora osigurati da se i u ovom slučaju Talijani toga drže”, izjavila je zastupnica Tomašić.

Jednogodišnja zabrana koćarenja u Jabučkoj kotlini, uvedena bilateralnim dogovorom između Hrvatske i Italije, prestaje 25. srpnja. Prema dostupnim informacijama, s hrvatske strane postoji želja da ju se produži još tri godine kako bi se riblji stokovi mogli u potpunosti oporaviti, dok je talijanska strana pod velikim pritiskom ribara voljna popustiti i otvoriti zonu za izlov. Otvaranje zone s talijanske strane značilo bi otvoreni pristup kotlini velikoj talijanskoj floti koja bi ovo veliko prirodno mrijestilište u kratkom roku opustošila i tako poništila sve pozitivne učinke jednogodišnje zabrane te dugoročno ugrozila ribarstvo u ovom dijelu Jadrana, navodi se u priopćenju.

Komentiraj