Tomašević: ‘Zagrepčani razumiju da ne možemo preko noći promijeniti Bandićev sustav’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević  nakon prve godine mandata kaže da i dalje ima većinsku potporu građana Zagreba i priznaje da je 20 godina Bandićeve vladavine veliki uteg

 

U lipnju se navršila godina dana otkad je Tomislav Tomašević, nakon više od uvjerljive pobjede zeleno-lijeve platforme Možemo, preuzeo vlast u Zagrebu. Tim je povodom dao veliki intervju tjedniku Nacional iz kojeg smo za Zagreb News izdvojili jedan dio.

ZgNews: Mnogi tvrde da vaša budućnost ovisi o tome koliko ćete napravitiu četiri godine mandata u Zagrebu, a za sada i vaši birači misle da ste prespori u ostvarivanju svojih obećanja. Komentar?

Kada se gledaju istraživanja javnog mnijenja, i dalje imamo većinsku podršku građana u Zagrebu i ogromnu podršku svojih birača. Mislim da su zadovoljni mjerama s kojima smo krenuli – od revizije mjere roditelj-odgojitelj do otpuštanja viška radnika u administraciji u Zagrebačkom holdingu i zapošljavanja onih u operativi. Ako se uzme u obzir da smo naslijedili grad s ogromnim problemima u svakom smislu – naime, osnovna komunalna infrastruktura bila je pred raspadom, Grad je bio na rubu financijske provalije sa svim gradskim poduzećima, zadovoljan sam učinjenim. Naime, Grad je i dalje u fazi kriznog upravljanja. I dalje nismo u stabilnoj fazi – što zbog bezakonskog okvira koji otežava tranziciju vlasti na lokalnoj razini, što zbog drugih kriza koje smo naslijedili, poput pandemije i potresa, do novih kriza koje su se u međuvremenu dogodile kao što su rat u Ukrajini i inflacija. Upravo nam inflacija stvara nove velike probleme s proračunom, jer su cijene svih građevinskih radova otišle u nebo, a s druge strane, materijalni troškovi energenata također su otišli gore, a grad ima oko 340 ustanova (škola, vrtića, kulturnih i zdravstvenih ustanova) kojima financiramo ili sufinanciramo materijalne troškove posebice energenata. U tom smislu imamo jako puno požara koje moramo gasiti zbog starih i novih kriza. No cijelo vrijeme smo fokusirani na svoje strateške ciljeve i rezultati će biti sve vidljiviji.

ZgNews: Je li vam prisjela funkcija gradonačelnika? Je li teže nego što ste očekivali?

Nije mi prisjela jer mi je jasno da bi bilo teško svakome tko bi preuzeo upravljanje gradom u situaciji potresa, pandemije i inflacije. K tome treba dodati i činjenicu da je to sustav kojim je 20 godina upravljao jedan čovjek, a znamo kakav čovjek i kako je sve to funkcioniralo posebice pred kraj bivše vlasti. Ponekad mi se čini da je grad namjerno ostavljen u takvom stanju kako bi se Bandić i njegova ekipa mogli lakše vratiti na vlast, no da ih je u tome osujetila njegova iznenadna smrt.

ZgNews: I oni koji su na vašoj strani i oni u opoziciji smatraju da se ne možete nakon godinu dana više izvlačiti na Bandića…

Ne izvlačim se ni na koga. Činjenica je da se 20 godina upravljanja na jedan način ne može promijeniti u godinu dana, a sustav je, nažalost, na svim razinama ustrojen tako da se opire promjeni. No to nas neće pokolebati. U medijskim nastupima uglavnom govorim o problemima i o rješenjima. Građani žele rezultate, ali razumiju da to ne ide preko noći. Da bi se realizirao neki projekt – od pripremne faze, dokumentacije, dozvola, studije utjecaja na okoliš i javnih nabava pa same gradnje – taj investicijski ciklus traje četiri godine. Neke projekte koje smo naslijedili kao vruće krumpire, morali smo spašavati, neke zaustavljati, neke modificirati, a sada smo u fazi pokretanja novih projekata.

ZgNews: Iako i vi i SDP tvrdite da koalicija funkcionira, novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac najavio je reviziju koalicijskog sporazuma. Hoće li do toga doći?

Nismo još imali taj razgovor. No ja sam odmah rekao da smo spremni razgovarati o našem sporazumu s koalicijskim partnerom i mislim da će do toga uskoro doći. Naša koalicija funkcionira, naravno da uvijek postoje neke odluke oko kojih se ne možemo složiti, ali to je normalno u svakoj koaliciji. Pogledajte druge gradove – na primjer, Split. Tamo su novi izbori ni godinu dana nakon preuzimanja vlasti. U tom je smislu koalicija u Gradu Zagrebu stabilna.

ZgNews: Nakon godinu dana na vlasti u Zagrebu, opozicija se slaže u tome da se niste snašli i da je Zagreb postao smećegrad. Kako biste vi ocijenili prvu godinu i nazire li se rješenje za otpad, jer novi sustav neće profunkcionirati 1. srpnja, kako ste obećavali?

Pa grad nije sad postao smećegrad. Prije nekoliko godina došle su stotine tisuće spremnika na javne površine i mi ćemo to promijeniti novim sustavom naplate otpada, jer će se veliki dio tih spremnika vratiti u smetlarnike i u posjed višestambenih zgrada. Imamo deset paralelnih procesa, poput javne nabave, na kojima radimo i taj rok od 1. srpnja bit će pomaknut za jedno kraće vrijeme. S druge strane, posljednjih tjedana dogodilo nam se nekoliko okolnosti zbog kojih smo imali problema s odvozom otpada – pet godina nije kupljen nijedan novi kamion u Čistoći, vozni park je zastario, teško se dolazi do rezervnih dijelova, radnici su morali iskoristiti godišnji do lipnja. Tek sada možemo zapošljavati nove radnike jer smo morali dati šansu višku radnika iz administracije. Želimo potpuno stabilizirati sadašnji model odvoza otpada prije nego što prijeđemo na novi model.

ZgNews: Visoki upravni sud poništio je odluku o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj, do ocjene zakonitosti. To znači da Grad Zagreb mora nastaviti plaćati naknade za 5800 korisnika. Je li se ukidanje te mjere moglo bolje pripremiti? Desna opozicija smatra to velikom pobjedom. Hoće li i kada doći do rebalansa proračuna?

Odluku smo pripremili sustavno te ostavili prijelazni period od pet mjeseci. Sud je suspendirao primjenu naše odluke te sada odlučuje o sadržaju tužbe, odnosno  je li moguće revidirati tu naknadu i radi li se o stečenim pravima. Mi smatramo da se ne radi. Mislim da je apsolutno neprihvatljiva odluka koja brani majkama da se zapošljavaju, kao i djeci da idu u vrtić. Na tu je mjeru potrošeno 15 puta više nego na gradnju novih vrtića, košta pola milijarde kune godišnje, dok se istovremeno u Zagrebu dva desetljeća krši državni pedagoški standard i nema dovoljno mjesta u vrtićima. Nadam se da će Visoki upravni sud što prije donijeti presudu i odluku Skupštine Grada Zagreba proglasiti zakonitom. Hoće li biti rebalansa proračuna, ovisit će o daljnjem razvoju situacije.

Komentiraj