Tomašević: “Upola manje od Grada u C.I.O.S. grupu ide otkad sam ja gradonačelnik”

Prošle su dvije godine otkako je ulogu aktivista kritičara nakon pobjede na izborima zamijenio foteljom gradonačelnika Zagreba. Tomislav Tomašević građanima je obećao transformaciju grada u modernu zelenu europsku metropolu. Koliko se uspješno nosi sa svim problemima velikog grada?

Gostujući u Dnevniku HTV-a gradonačelnik Tomašević rekao je da jedan mandat nije dovoljan za sve promjene koje su potrebne u Zagrebu.

“Najavljivao sam i tada prije izbora da su ono što me zanima dva mandata, a s druge strane nisam baš pobornik da se gradonačelnici javljaju i za treći mandat, ipak je osam godina dovoljno”, rekao je Tomašević.

Dodaje da su zadovoljni s onim što su napravili. Ističe ne samo da su grad spasili od ruba bankrota nego su pokrenuli i brojne projekte koji će se u punoj snazi vidjeti u drugoj polovini mandata.

Rekao je da će Grad Zagreb iz Fonda solidarnosti povući do kraja ovog mjeseca oko 185 milijuna eura.

Povećan odvoz otpada

Rekao je da je Grad Zagreb povećao odvoz otpada za 30 posto u samo devet mjeseci.

“Manje otpada ide na Jakuševac jer ga se upravo odvaja kroz recikliranje i kompostiranje. Što se tiče Pripuza i C.I.O.S. grupe te ovog što plasira oporba, pa čak i većina vladajuće većine, da smo povećali broj ugovora i da se povećao iznos koji ide C.I.O.S. grupi, netočno je. Znači, upola manje od Grada u C.I.O.S. grupu ide otkad sam ja gradonačelnik”, istaknuo je.

Dodao je da je glomazni otpad prije išao tim poduzećima, ali da sada više ne ide.

“Grad sam upravlja glomaznim otpadom. Biootpad je isto išao tim poduzećima, više ne ide. Znači, sve ono što smo mogli staviti kao što smo obećali u gospodarenje gradskih tvrtki smo i napravili. Što se tiče postrojenja za obradu miješanog otpada, za kompostanu i što se tiče sortirnice, mi to ne možemo sami riješiti jer to košta 2 milijarde kuna. Nijedna županija u Hrvatskoj to ne može riješiti i za to postoji država i fondovi EU-a da se to riješi”, objasnio je Tomašević.

Izmijenjeni planovi

Ističe da nažalost projekti koji su započeti prije njegova mandata gdje su trebala biti sva tri postrojenja na različitim lokacijama promijenjeni su jer je Europska komisija promijenila planove prije godinu dana.

“To se više ne može financirati iz Europskih fondova. Sada moramo naći način s Vladom da vidimo koliko će toga doći iz državnog proračuna, odnosno iz Fonda za zaštitu okoliša, a koliko iz fondova EU-a”, kazao je.

Kaže da o tome razgovara s Ministarstvom gospodarstva, ono što se sada definira je Nacionalni program za gospodarenje otpadom koji će se usvojiti do kraja godine.

Na pitanje koliko će Grad patiti zbog porezne reforme, odgovara da vraćaju stopu koja je bila do sada.

“Ja smatram da je to socijalno pravilo. Zato što porez na dohodak i prirez plaćaju oni s većim plaćama, a oni s manjim plaćama ga uopće ne plaćaju. U tom smislu mislim da je socijalno pravednije vratiti tu stopu nego svima dići jednako cijene komunalnih usluga”, kazao je.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner