Tomašević: “Tragedija je da 30 godina nitko u ime grada Zagreba nije odao počast obitelji Zec”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec održali su press konferenciju.

“U proračunu za sljedeću godini imamo povećano prihode i rashode što se tiče obnove. Odvojili smo oko 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, to je dvostruko više od ove godine”, rekao je.

Više novca za vrtiće

“Prihvatit ćemo amandman kluba SDP-a na proračun vezano za povećanje kompenzacijske mjere u odnosu na mjeru roditelj odgojitelj. Mi smo predvidjeli 52 milijuna kuna za sljedeću godinu za izgradnju novih vrtića. Predvidjeli smo i 15 milijuna kuna za najam prostora za povećanje kapaciteta vrtića, a SDP je tražio da se to poveća na 25 milijuna kuna i to ćemo prihvatiti”, rekao je Tomašević.

“Nećemo prihvatiti amandman HDZ-a vezano uz mjeru roditelj odgojitelj, oni su tražili da uzmemo oko 200 milijuna kuna subvencija ZET-u kako bi se kompenziralo smanjenje stavke roditelj odgojitelj. Time bi ZET postao gubitaš i ne bi mogao povlačiti novac iz EU fondova”, rekao je.

O sortirnici smeća

“Vidim da je sad odjednom problem u sortirnici smeća, to mi je potpuno neprihvatljivo. Bitno je da se otpad može sortirati, ta sortirnica ne smrdi i ne ugrožava nikog. Sortirnica definitivno ide dalje, želimo osigurati da se većina novca za to osigura iz EU fondova. Radimo na tome da grad Zagreb na kraju našeg mandata ima svoju sortirnicu i kompostanu”, rekao je gradonačelnik.

O prijedlogu da Aleksandra Zec dobije ulicu u Zagrebu

“Prihvatio sam poziv udruga i organizacija koje organiziraju komemoraciju obitelji Zec i prije izjava o ulici. Smatram da je 30 godina prošlo od zločina, bilo je kranje vrijeme da netko oda počast žrtvama tog zločina. Tragedija je da nitko to nije napravio u ime Zagreba. To je gesta pijeteta prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba, gdje nitko neće biti diskriminiran, a kamoli da bi bio izvršen zločin zbog toga”, rekao je.

“I dalje ćemo razgovarati s SDP-om i partnerima o načinima na koje se može komemorirati jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti ovog grada”, dodao je.

O suradnji s SDP-om

“Nema nikakvih problema u koaliciji, razgovarat ćemo s njima i dalje, imamo i koalicijski sporazum. Očekujem da će SDP-ov klub usvojiti reviziju mjere roditelj odgojitelj”, rekao je.

“Nije dobro da se demografska politika provodi na razini lokalne samouprave. Vi dodatnim mjerama kao što je bila ova mjera roditelj odgojitelj u Zagrebu zapravo smanjujete broj stanovnika u ostalim dijelovima Hrvatske, jer u drugim mjestima možda nema financijskih mogućnosti za to”, naveo je.

“Ja sam bio protiv preimenovanja Trga maršala Tita, ali smo u kampanji rekli da to nije jedna od prioritetnih tema obzirom da pucaju cijevi po gradu, grad nije obnovljen. Međutim, i o toj temi ćemo razgovarati s koalicijskim partnerom u SDP-u”, rekao je.

Komentiraj